Футуризъм

Четвъртък, 21 часа
Водещ: Антон Груев

Маркетинг на бъдещето - все повече технологии и автоматизация, но и човешки елемент

Борислав Велев, експерт по дигитален маркетинг и Head of Social PPC в Next Basket Digital, "Футуризъм", 27.07.2023 г.

21:35 | 27 юли 2023
Обновен: 15:36 | 28 юли 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

Бъдещето на маркетинга ще бъде свързано с все повече автоматизация на рекламните алгоритми, задълбочена употреба на изкуствен интелект (ИИ), технологии като гласови съобщения и виртуална реалност и съдържание създадено както от влиятелни личности, така и от самите потребители. Това обаче няма да застраши професията на специалистите по маркетинг, а ще промени спецификите на работата им и ще ги подпомага. Това каза Борислав Велев, експерт по дигитален маркетинг и Head of Social PPC в Next Basket Digital в предаването "Футуризъм" по Bloomberg TV Bulgaria с водещ Антон Груев.

Маркетингът ще продължи да бъде подчинен на желанията на потребителите, но ще трябва да се съобразява с все по-големите им изисквания и необходимостта да не се губи тяхното време. Самите рекламни алгоритми вървят към автоматизация – работата на маркетолога няма да изчезне, а спецификите на работа ще се променят заради все по-голямата роля на изкуствения интелект, каза Велев. 

Изкуственият интелект и човешкият ще се допълват, той скоро няма да го замени. Много е важно хората не само в сферата на рекламата да се научат да използват ИИ. Той ще дава предимство на тези, които го използват по-умело и са в крак с времето.

Виртуалната и добавената реалност ще продължат да бъдат все по-значими тенденции и с развитието на технологиите ще стават все по-незаменими за професионалистите в сектора, добави той и даде за пример клиент, който използва очила за виртуална реалност в дома си и чрез тях наслагва мебел в стаята си, за да видим дали той би отивал на интериора. 

Друга тенденция, която Велев открои е свързана с превръщането на продукти в услуги, като това значително ще промени начина по който те се рекламират и популяризират сред потребителите. 

Компании като Mercedes и BMW имат екстри в колите си, които може да ползвате само, ако си ги платите.

Как ще се уреждат авторските права в епохата на изкуствения интелект и автоматичните алгоритми, ще се развие ролята на инфлуенсър маркетинга и по какви други начини маркетолозите ще опитват да привлекат клиентите си?

Вижте цялото интервю във видеото

В предаването може да научите и за нов метод за производство на водород от вода, алгоритъм, който може да засича натрупване на травми в главата при спортисти, както и първият случай на метал, който се самозаздравява и изненадващата ахилесова пета на изкуствения интелект. 

Всички гости на предаването „Футуризъм“ можете да намерите тук.