Голямата картина – Китай - партньор и/или съперник на Запада 

Седмичен подкаст с Ивайло Лаков, главен редактор на Bloomberg TV Bulgaria

18:30 | 6 април 2023
Обновен: 18:51 | 6 април 2023
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

 

Искате ли да разберете каква е голямата картина днес? Защо всяко едно политическо и икономическо решение има значение, независимо къде и кога е взето? Ефектът на пеперудата - или защо фалитът на регионална банка в САЩ оказва влияние върху личния живот на европейците?

“Голямата картина“ е новият подкаст на Bloomberg TV Bulgaria. Ще чуете дискусии по водещите геополитически и икономически събития. Журналистите Ивайло Лаков и Роселина Петкова правят преглед на водещите и истински важните събития от цял свят и проследяват тяхното отражение върху живота на всеки един от нас.

В днешния епизод двамата коментират ролята на Китай в конфликта в Украйна, както и отношенията на страната с Европа и САЩ по отделно и както колективно са наричани Запада. Преди началото на войната в Украйна Китай демонстрира значителна близост с Русия, а Владимир Путин беше един от малкото световни лидери, които присъстваха лично на Олимпийските игри в Пекин. Оттогава отношенията между двете страни бяха разнопосочни, а от известно време Китай опитва да играе ролята на балансьор между Великите сили, като едновременно развива търговия и с Русия, и със западните страни, като внимава и да подтикне САЩ да не наложат санкции срещу китайската икономика, които да навредят на така важния за Китайската комунистическа партия икономически растеж. 

Слушайте целия разговор в аудио файла. 

Всички епизоди от подкаста може да чуете тук