Джентилони: Отварянето все още дава известен тласък на нашите икономики

Паоло Джентилони, Европейски комисар по икономика и парична политика

23:40 | 25 май 2022
Преводач: Петя Кушева

Каква е основната Ви тревога в момента?

Основната ми тревога е да намеря начин да избегнем рецесията. Мисля, че това все още е възможно. Имаме много нисък растеж в Европейския съюз, който се дължи основно на голямата експанзия след ковид кризата. Но мисля, че при добро взаимодействие между паричната и фискалната политика можем да избегнем рецесията.

Вчера имахме ексклузивно интервю с Кристин Лагард. Тя казва, че рецесията е друга основна задача. Какво може да ни преобърне?

Ами фактът, че все още последствията при повторното отваряне на икономиката ни, особено по отношение на туризма, на услугите, които бяха затворени за много хора дълго време и отварянето им все още дава известен тласък на нашите икономики. Разбира се, руската инвазия промени всичко. И трябва да се изправим пред риска, че тези високи цени на енергията свалят консенсуса на правителствата. Трябва да предприемем мерки, които трябва да са временни, целенасочени. Така че пътят е тесен, както казваме.

Дали най-голямото предизвикателство за Европа в момента е политиците да разберат, че не могат да оставят хората. Дали субсидии, дали е извънреден данък върху петролните компании, но как ще задържите гражданите с Вас?

Това е абсолютно необходимо. Но трябва да знаем също, че не е онова, което правехме по време на пандемията. Това не е игра на всеобща подкрепа за всички. Това е целенасочено, защото, разбира се, например цените на енергията тези, които страдат са най-уязвимите домакинства, защото те харчат голяма част от доходите си за гориво, за отопление и за това ние не можем да предоставяме този вид подкрепа вечно и за всички. Трябва да я дадем на тези, които са потърпевши.