Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Хижите в България прилагат все повече устойчиви практики и енергийна ефективност

Иван Панчев, организатор на конкурса "Хижа на годината", в "Made in Green" 08.07.2024 г.

21:37 | 8 юли 2024
Автор: Георги Месробович

Хижите в България приемат все повече зелените практики и въвеждат екологични технологии, свързани с енергийната ефективност. Устойчивите практики са фундаментални за всеки обект в природата. Хижите са в основата на това да се изгради устойчив туризъм у нас, защото в България има много проекти, построени в планината и тези проекти могат да бъдат сериозен гръбнак за развитие на един устойчив екологичен туризъм с висока добавена стойност за местните общности, това коментира Иван Панчев, организатор на конкурса "Хижа на годината", в предаването "Made in Green" с водеща Роселина Петкова. 

В ход е конкурсът „Хижа на годината“, като 10 партньорски организации са номинирали около 100 хижи в 9 различни категории, като вече тече гласуването, което е събрало няколко хиляди гласа, каза Панчев. Той разказа, че с интернет и модерните комуникации се променят и хижите в България. С тяхна помощ хижите достигат до по-голяма аудитория и оптимизират различни процеси, свързани с настаняването.

Новите тенденции сред хижите включват: Споделени пространства за работа, целящи да задържат туристите по-дълго време, като им предоставя възможност да работят. Също така екологичните практики навлизат изключително много, като голям брой хижи изграждат ВЕИ инсталации. Модернизирането на съоръженията включва и системи за наблюдение, метеорологични станции и различни системи за оптимизация на доставките.

Един от проблемите на хижите е неравномерното разпределение на туристите, тъй като се вижда голямо желание в летния сезон през уикендите, докато през останалото време няма достатъчно посетители.

Темата за нулевите отпадъци е изключително важна за хижите у нас, тъй като това е обща кауза на всички обекти в природата. Гостът обясни, че има много програми, които работят по инсталирането на модерни пречиствателни станции към хижите. Както и информационни кампании, които дават насоки на туристите за придържането към нулевия отпадък. Конкурсът „Хижа на годината“ предлага и грантове на победителите в някои от категориите, като така насърчава зелените практики.

„Ние вярваме, че хижите са в основата на това да се изгради устойчив туризъм у нас, защото в България сме щастливци, че имаме много проекти, построени в планината и тези проекти могат да бъдат сериозен гръбнак за развитие на един устойчив екологичен туризъм с висока добавена стойност за местните общности.“

Гостът обясни, че голяма част от хижите у нас вече не са в изправност да изпълняват функциите си. Тук идва ролята на държавата, която не отделя нужното внимание на този сектор. Едно от най-големите предизвикателства на хижарите е да успеят да поддържат работата си целогодишно.

Основните изисквания на туристите от хижите са свързани с уюта, информация за природата около тях, забележителностите и тн., както и вкусната домашна храна. Гостът обясни, че разходите за поддръжка на една хижа стават все по-високи и се изисква добър мениджмънт, за да се справят. Частният сектор предлага финансова помощ на хижите, но тук идва ролята на стопанисващите обектите да установят контакт с организации, които биха им помогнали.

Гостът обясни, че все повече хижи целят енергийната ефективност, въпреки че при строежа на някои от тях тя е била заложена. Вижда се и много силна тенденция сред чуждестранните туристи, които са привлечени от подобен тип съоръжения. Гостът обясни, че ако България иска да е конкурентоспособна в това направление трябва да представи добър продукт.

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването "В развитие" може да гледате тук.