Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Текстилните екотакси могат да предотвратят изгарянето на 60 000 тона отпадъци годишно

Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране, „Made in Green“, 04.03.2024 г.

21:32 | 4 март 2024
Автор: Bloomberg TV Bulgaria

С въвеждането на системата за разширена отговорност на производителя, която предвижда продуктови такси за текстил, на сметищата ще се изхвърлят 4% по-малко текстил. Около 60 000 тона годишно няма да бъдат изгаряни. Българската асоциация по рециклиране е направила точни анализи и е пресметнато какво количество текстил влиза в страната, колко се изнася и колко се продава като втора употреба. Това разкри Борислав Малинов, председател на Българската асоциация по рециклиране в предаването „Made in Green“ с водеща Роселина Петкова.

"Налагането на екотакси значително ще допринесе за намаляването на общия обем отпадъци, които се изхвърлят на сметищата, защото текстилът е около 4% от всички отпадъци, които изхвърляме на сметищата. По-лошото е, че голяма част от текстила, който се изхвърля, се гори незаконно и тъй като в повечето случаи в него има полимери, те изгаряйки, освобождават в атмосферата съединения, опасни за човешкото здраве."

Малинов разказва, че инициативата за въвеждане на текстилни екотакси се заражда през м. април 2022 г. Тогава в Закона за управление на отпадъците се приема, че трябва да съществуват подобни такси. След това е следвало Министерството на околната среда и водите (МОСВ) да приеме наредба, която обаче все още се бави. Междувременно гостът уточнява, че в Европа се приема основно стратегия за рециклирането на текстил, като наскоро Европейският парламент одобри предложение на Европейската комисия за създаването на системата за разширена отговорност на производителя.

"Системата задължително включва 3 неща: трябва да има разделно събиране на отпадъците от текстил, подготовка за повторна употреба и рециклиране. В България доскоро нямаше нито една производствена мощ за рециклриане на текстил, но от 2023 г. съществува фабрика, изградена с европейски средства."

Целия коментар гледайте във видеото.

Всички гости на предаването „Made in Green“ може да намерите тук.