Made in Green

Понеделник, 21 часа
Водещ: Роселина Петкова

Какви са предимствата и перспективите пред мобилните еко домове?

Стефан Антонов, съосновател на Идейници ООД, „Made in Green“, 19.02.2024 г.

21:33 | 19 февруари 2024
Автор: Милен Симеонов

Еко къщичките на колела са начин законните размери на едно пътно превозно средство да бъдат превъплатени в дом, който да можем да обитаваме, където пожелаем. Предимството на подобни къщи е, че хората могат да живеят в близост до природата. Бъдещето на мобилните еко домове е светло, макар че едно от най-големите предизвикателства в България е хората да бъдат убедени, че за тях е добре да заложат на качеството и дълговечността в лицето на такъв проект. Това коментира Стефан Антонов, съосновател на Идейници ООД в предаването „Made in Green“ с водеща Роселина Петкова.

Антонов изтъква, че освен малкият размер на къщите, допринасящ за по-малък мащаб от вредни емисии, материалите, с които те се произвеждат също са екосъобразни. По думите на госта съществуват няколко начина за преместване на мобилните домове, като от Идейници залагат на издърпването им със специално ремарке.

"Интересът към мобилните къщи в България съществува, но дали е голям, или малък трябва да бъде съотнесено към нещо. Ако съотнесем към недвижимото имущество, интересът е много по-малък, защото тези мобилни домове все още не са толкова популярни у нас. Съотнесени към това колко са производителите на такива мобилни еко домове в България, интересът е по-голям."

Що се касае до мястото на мобилните еко домове в Европа, Антонов подчертава, че в момента те са една бизнес ниша, която предстои да бъде разпространена, като интересът на потребителите се покачва, тъй като цените на недвижимите имоти непрекъснато растат, а регулациите за опазване на околната среда постоянно се затягат.

"Инвестицията за една качествена мобилна еко къща е от порядъка на 100 000 лв.", разказва Антонов.

Компанията е част от BESCO.