Exxon ще продаде дяла си в газов проект в Черно море на Румъния за $1 милиард

Exxon ще прехвърли управлението на проекта Neptun Deep на базираната в Букурещ OMV Petrom, която притежава останалите 50%

07:26 | 3 ноември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Exxon Mobil Corp. се съгласи да продаде своя 50% дял в проект за дълбоководен природен газ в Черно море на румънската държавна Romgaz SA за 1,06 милиарда долара.

За да бъде приключена сделката, Romgaz SA трябва получи одобрение от акционерите, според регулаторно изявление до фондовата борса в Букурещ във вторник. Exxon потвърди споразумението в изявление по имейл пред Bloomberg.

Exxon ще прехвърли управлението на проекта Neptun Deep на базираната в Букурещ OMV Petrom, която притежава останалите 50%. Двете компании похарчиха повече от 1,5 милиарда долара за проучване и оценка на проекта, откакто Exxon инвестира за първи път в него през 2008 г., според OMV Petrom.

Exxon дава приоритет на ключови проекти в Гвиана, Пермския басейн на САЩ, както и за преработка на петрол и химикали след стратегическото реструктуриране миналата година, когато компанията отчете първата си годишна загуба от четири десетилетия. Неотдавнашният ръст в цените на суровините предоставя подобрена възможност за продажба на активи, каза миналата седмица главният изпълнителен директор Дарън Уудс.

Покупката на Neptun Deep от Romgaz може да разчисти пътя за напредъка на проекта, дори когато продължаващата правителствена криза замъглява перспективите за промени в данъчното законодателство. OMV Petrom многократно предупреждава, че 2021 г. е решаваща година за проекта, като времето изтича за румънските власти да изпълнят обещаните данъчни промени.

Във вторник служебният министър-председател Николае Чука призна, че не може да състави правителство.

„Надявах се да намеря политическо решение... но всички познаваме законите на математиката“, каза пред журналисти Николае Чука, който беше назначен на поста преди 10 дни от президента Клаус Йоханис.

Румъния се тресе от политически кризи от началото на октомври насам, когато либералният премиер Флоран Къцу загуби вот на недоверие в парламента. Той беше иницииран, след като коалиционен съюзник напусна правителството му заради "диктаторското му отношение".

Йоханис първоначално избра бившия еврокомисар по земеделието Дачиан Чолош да замени Къцу, но Чолош не успя да осигури необходимото мнозинство в парламента.

Сега същата съдба сполетя и Чука - генерал, служил в Ирак и Афганистан, който влезе в политиката миналата година като член на Националната либерална партия (PNL). 

Преди да стане премиер, Чука беше министър на отбраната на страната.