Microsoft измести Apple и е най-високо оценената борсова компания

През юни Microsoft зае мястото си в учебниците по икономическа история като едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трлн. долара.

12:00 | 30 октомври 2021
Обновен: 11:04 | 1 ноември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Microsoft отне короната от конкурента Apple на най-високо оценяваната на борсата компания в света. Докато софтуерната компания убеди инвеститорите с най-новите си финансови данни, акциите на производителя на iPhone бяха наказани след разочароващ отчет и се понижиха до 147 долара. Така пазарната стойност му стойност възлезе 2,41 трилиона долара. Акциите на Microsoft, от друга страна, са по-скъпи от всякога - до 326,8 долара. Пазарната капитализация от 2,46 трилиона долара беше над тази на Apple за първи път от средата на 2020 година, предава Investor.bg. 

Двата технологични гиганта се борят в самотен дуел за първото място, откакто Apple свали Microsoft от трона за първи път през 2010 г. Но сегашните затруднения при доставките изглежда са по-голям проблем за производителя на iPhone, отколкото за конкурента. Ето защо през четвъртото тримесечие концернът от Купертино отчете спад в продажбите и предупреди, че във важния коледен бизнес ефектите вероятно ще бъдат още по-драстични.

„В сравнение с по-малко хардуерно ориентираните големи технологични колеги Apple е много по-засегната от прекъсванията във веригите за доставки“, казва Софи Лунд-Йейтс, борсов анализатор в Hargreaves Lansdown. Microsoft, от друга страна, може да блесне благодарение на търсенето на неговите облачни услуги, ускорено от пандемията.

През юни Microsoft зае мястото си в учебниците по икономическа история като едва втората публична компания в САЩ, която достигна пазарна стойност от 2 трлн. долара, подкрепена от залозите, че нейната доминация в облачните изчисления и корпоративния софтуер ще се разшири допълнително в света след коронавируса.

Акциите ѝ превъзхождат тези на Apple и Amazon.com Inc. тази година по отношение на очакванията за дългосрочен растеж както на печалбите, така и на приходите, и разширяване в области като машинно обучение и облачни изчисления. Акциите на Microsoft поскъпнаха с повече от 45% от началото на годината, докато акциите на Apple са нагоре с 15% за същия период. При Amazon увеличението е от 1%. 

 

Цялата стария може да прочетете на Investor.bg.