Увеличените запаси на САЩ понижиха цените на петрола

Американският петролен институт съобщи, че общите запаси от суров петрол са нараснали с 2,32 милиона барела миналата седмица

10:43 | 27 октомври 2021
Обновен: 10:44 | 27 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цената на петрола спадна, след като отчет на индустрията показа смесена картина за движенията в запасите на суров петрол в САЩ, с увеличение на национално ниво, но още един спад в ключовия център за съхранение в Кушинг, Оклахома.

Глобалният бенчмарк Brent се понижи с 0,7%, докато West Texas Intermediate, който достигна седемгодишен връх в началото на седмицата, също падна. Американският петролен институт съобщи, че общите запаси от суров петрол са нараснали с 2,32 милиона барела миналата седмица, въпреки че обемът в Кушинг е спаднал с около 3,7 милиона, според запознати с данните. Официалните данни ще бъдат публикувани по-късно в сряда.

цени петрол

Има особена загриженост относно спадащия обем в Кушинг, който е точката за доставка на фючърси на суров петрол в САЩ и един от най-големите центрове за съхранение в света. Тъй като търсенето се възстанови през тази година, запасите в обекта паднаха до най-ниското ниво от 2018 г., като търговците сега се притесняват, че запасите могат да достигнат минимални оперативни нива, поддържайки по-високи цени и по-широки времеви спредове.

Лари Финк, председател и главен изпълнителен директор на BlackRock Inc., каза тази седмица, че има голяма вероятност суровият петрол да скочи до 100 долара за барел.

„След силното нарастване на цените през последните няколко седмици, не е изненадващо, че при малък пропуск в данните от API цените се оттеглят леко“, каза Даниел Хайнс, старши стратег по суровини в Australia & New Zealand Banking Group Ltd. "Пазарът остава стегнат."

Цени:

     Брент за декемврийско споразумение падна с 0,7% до 85,77 долара за барел на борсата ICE Futures Europe в 6:25 часа в Лондон.
     WTI с доставка през декември се понижи с 1% до $83,84 за барел на Нюйоркската търговска борса. 

Скокът в енергийните разходи предизвика тревога в администрацията на Байдън. САЩ ще продължат да оказват натиск върху ОПЕК и остават загрижени за цените на бензина, каза прессекретарят на Белия дом Джен Псаки на брифинг във вторник. Докладът на API също така показа спад в запасите от бензин и дестилати.