Германия очаква по-слаб ръст на БВП за 2021 г., вдига прогнозата за 2022 г.

Германското правителство очаква инфлацията на потребителските цени да нарасне до 2,9% тази година

16:36 | 26 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Германското правителство намали прогнозата си за икономически растеж за тази година до 2,6%, но повиши прогнозата си за следващата година до 4,1%, тъй като проблемите с доставките забавят възстановяването на най-голямата икономика в Европа, съобщи "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Ревизираната правителствена прогноза за растежа на брутния вътрешен продукт се сравнява с прогнозата от април за растеж на икономиката с 3,5% през 2021 г. и с 3,6% през 2022 г.

За 2023 г. правителството сега очаква икономическият растеж да се нормализира с темп на експанзия от 1,6%.

Министърът на икономиката Петер Алтмайер ще представи актуализираните прогнози на правителството за растеж на пресконференция в сряда. Говорител на Министерството на икономиката е отказал да коментира актуализираните данни.

Недостигът на полупроводници и други междинни стоки, причинен от прекъсвания във веригата за доставки поради пандемията от COVID-19 и нарастването на търсенето на чипове в един все по-дигитализиран свят, задържа германското производство.

В допълнение към проблемите с доставките на електронни компоненти, компаниите също се борят да отговорят на голямото търсене поради недостига на суровини.

Широко разпространените проблеми в производството, съчетани с необичайно високото търсене, водят до покачване на цените и затова германското правителство очаква инфлацията на потребителските цени да нарасне до 2,9% тази година, каза един от източниците пред "Ройтерс".

Правителството обаче се придържа към оценката си, че скокът на цените ще бъде временен и смята, че инфлацията ще се понижи до 2,2% през 2022 г. и до 1,7% през 2023 г., каза източникът. Инфлацията на потребителските цени бе 0,6% през 2020 г.

Смесените перспективи за растеж на икономиката идват, след като институтът Ifo заяви в понеделник, че бизнес моралът се влошава за четвърти пореден месец през октомври и достига шестмесечно дъно.

Това съвпада и с най-новата оценка на централната банка, която каза в понеделник, че икономическият растеж вероятно ще се забави рязко през четвъртото тримесечие, като ръстът за цялата година вероятно ще бъде "значително" под прогнозата от 3,7%, направена през юни.