След преговори със САЩ, Ердоган се отказа да експулсира западни дипломати

През уикенда турският президент поиска експулсирането на посланиците на САЩ и 9 западни страни

13:30 | 26 октомври 2021
Обновен: 13:31 | 26 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Bloomberg L.P.
Bloomberg L.P.

"Нашата цел никога не била да създаваме кризи, тя е да защитаваме правата, законите, честта и суверенитета на нашата страна", това казва президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган в телевизионно обръщение след заседание на кабинета. Изказването е направено ден, след като през уикенда съобщи, че иска експулсирането на 10 посланици на западни страни, като ги е обявил за „персона нон грата“.

В телевизионното обръщение Ердоган казва, че е видял, че посланиците са направили „крачка назад“ в своето вмешателство в политиката на Турция. По този начин възможността за експулсирането на посланиците засега е избегната.

Ердоган беше поискал експулсирането на посланиците на САЩ, Германия, Франция, Канада, Холандия, Нова Зеландия, Норвегия, Швеция, Дания и Финландия. Поводът беше техни призиви към Турция да освободи Осман Кавала, филантроп, задържан за четири години по обвинения във финансиране на протести и участие в опит за преврат. Той отрича обвиненията.

Кавала, бизнесмен и сътрудник на групи от гражданското общество, е обвинен във финансиране на национални протести през 2013 г. и участие в неуспешния опит за преврат през 2016 г. Той е задържан, докато процесът срещу него продължава.

Правозащитни групи казват, че неговият случай е емблематичен за репресиите срещу несъгласието при Ердоган. В петък Кавала каза, че повече няма да присъства на процеса, тъй като справедливото изслушване е невъзможно.

Европейският съд по правата на човека призова за освобождаването на Кавала преди две години, заявявайки, че няма основателно подозрение, че е извършил престъпление и че задържането му е имало за цел да го накара да прекрати критиките си към режима.

В отговор някои от посланиците пуснаха нови свои изявления, в които изказват готовността си да уважават суверенитета на Турция и да не се намесват във вътрешните работи на страната.

„Съединените щати отбелязват, че се придържат към член 41 от Виенската конвенция за дипломатическите отношения“, пише посолството на САЩ в Twitter. Другите посолства публикуваха подобни съобщения или качиха съобщението на САЩ.

В турска версия на американското изявление се казва, че посолството "потвърждава" спазването на конвенцията, което според някои наблюдатели може да се чете, че посолствата обещават бъдещо й спазване.

По-късно Държавният департамент на САЩ поясниха, че изявлението в Twitter „подчертава, че изявлението на посолството от 18 октомври със същия смисъл, като се казва, че страната ще продължи диалога с Турция.

„Стратегическата неяснота по време на работа... позволява на близките до Ердоган анализатори да твърдят, че Западът се е предал, докато английската версия създава впечатлението, че Западът е отстоял позициите си“, каза бившият опозиционен парламентарист Айкан Ердемир в Twitter.

„Ние сме непоколебими в нашия ангажимент за насърчаване на върховенството на закона, за насърчаване на зачитането на правата на човека в световен мащаб“, казва говорителят на Държавния департамент Нед Прайс, цитиран от Bloomberg.

„Администрацията на Байдън търси сътрудничество с Турция по общи приоритети и както с всеки съюзник в НАТО, ние ще продължим да участваме в диалог за разрешаване на всякакви разногласия“, казва още Прайс.

Източник на медията е казал, за да се намали напрежението между двете държави са водени преговори с представители на мисията на САЩ и турски служители, включително президентския съветник и говорител Ибрахим Калин и външния министър Мевлют Чавушоглу.

След новото изявление на Ердоган турската лира поскъпна, след като по-рано достигна най-ниското си ниво от 9,85 лири за щатски долар.

Дипломатическото напрежение засили притесненията на инвеститорите за турската икономика, след като централната банка, под натиска на Ердоган, неочаквано намали лихвените проценти с 200 пункта миналата седмица, въпреки че инфлацията се повиши до близо 20%.