Цените на петрола останаха почти непроменени в очакване на данни за запасите

ОПЕК и нейните партньори трябва да се съберат следващата седмица, за да оценят политиката на производството

09:18 | 26 октомври 2021
Обновен: 09:27 | 26 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Цените на петрола се стабилизираха, като инвеститорите преценяват перспективите за по-затегнат пазар, тъй като запасите в САЩ намаляват, а ОПЕК+ не планира голямо увеличаване на доставките.

Суровият петрол Brent се промени малко след повишението от 0,5% в понеделник, докато West Texas Intermediate остана без промяна. По-късно във вторник Американският петролен институт ще даде информация за запасите от петрол в САЩ, включително в ключовия център в Кушинг. Намаляването на запасите тази година подкрепи по-високите цени.

ОПЕК и нейните партньори трябва да се съберат следващата седмица, за да оценят политиката на производството. Русия очаква, че алиансът ще се съгласи да увеличи производството само с 400 000 барела на ден на срещата на 4 ноември, както беше договорено по-рано, предаде "Ройтерс", цитирайки вицепремиера Александър Новак. Това последва коментарите през уикенда от министъра на енергетиката на Саудитска Арабия, че производителите трябва да останат предпазливи.

цени петрол

Петролът се насочва за месечна печалба през октомври след шест тримесечия на ръст, тъй като глобалното търсене се възстановява и по-широкият енергийен срив подкрепя печалбите. В същото време Организацията на страните износителки на петрол и нейните партньори облекчават ограниченията на предлагането само постепенно. 

„Мисля, че има голяма и нарастваща група петролни бикове, които се нуждаят от много малко, за да запазят убежденията си“, каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights.

Цени:

    Brent за декемврийски сетълмент се повиши с 0,1% до 86,08 долара за барел на борсата ICE Futures Europe в 6:56 часа сутринта в Лондон.
    WTI за доставка през декември поевтиня с 3 цента до $83,73 за барел на Нюйоркската търговска борса.
    В понеделник бенчмаркът в САЩ достигна 85,41 долара, най-високата цена в рамките на деня от 2014 г.

Търговците също следят преговорите, които в крайна сметка могат да помогнат за съживяването на иранското ядрено споразумение, позволявайки нарастване на износа на суров петрол. В сряда в Брюксел трябва да се проведат дискусии между Техеран и Европейския съюз, част от продължително усилие за разчистване на пътя за по-широк дипломатически разговор.