След слабата ваксинация една пета от новите случаи на COVID са в Източна Европа

Три от първите пет държави, отчитащи най-много смъртни случаи в света, са в Източна Европа - Русия, Украйна и Румъния

09:50 | 25 октомври 2021
Обновен: 12:55 | 25 октомври 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Над 20 милиона са заразените с коронавирус досега в Източна Европа по данни на "Ройтерс", а регионът се бори с най-лошото огнище на зараза от началото на пандемията и ниски нива на ваксинация, пише Investor.bg

Държавите в региона имат най-ниските нива на ваксинация в Европа, като по-малко от половината от населението е получило единична доза. 

Новите инфекции в региона непрекъснато нарастват и сега са средно над 83 700 нови случая на ден, най-високото ниво от ноември миналата година. Въпреки че има само 4% от световното население, на Източна Европа се падат около 20% от всички нови случаи, съобщени в световен мащаб.

Според анализа на "Ройтерс" три от първите пет държави, отчитащи най-много смъртни случаи в света, са в Източна Европа - Русия, Украйна и Румъния. 

Унгария е начело с нивата на ваксиниране в региона, като 62% от населението ѝ е получило поне една ваксина, докато Украйна е дала само на 19% от жителите си една доза, показват данни на Our World in Data.

Проучването на Европейската комисия „Евробарометър“ показва, че поне един от всеки трима в повечето страни в източната част на Европейския съюз не вярва на здравната система, в сравнение със средната за блока ставка от 18%.

97,5% от починалите от COVID-19 в България за последното денонощие 40 души не са ваксинирани, показват данните на Единния информационен портал. Жертвите на вируса от началото на пандемията са вече 23 073.

Новите случаи на заразени са 1 370, като 87,01% не са ваксинирани. Положителните проби от направените 10 554 теста са 13%.

В болница са вече 6 912 човека, като от тях 600 са в интензивни отделения. 299 са новопостъпилите в болнични заведения, от тях 89.30% не са ваксинирани.

Потвърдените случаи на болни от COVID-19 българи до момента са 569 443, като активните са 79 312. Поставени са общо 2 728 389 дози ваксини, от които 7 156 през последното денонощие. Общият брой на хората със завършен ваксинационен цикъл е 1 440 294.

Повече от 40% от всички нови случаи, съобщени в Източна Европа, са в Русия, като 120 души дават положителна проба на всеки пет минути. Здравната система на страната работи под голямо напрежение, призна здравният министър Михаил Мурашко в сряда. В петък федерацията отчете рекордни смъртни случаи от COVID за четвърти пореден ден.

ваксинация източна

Досега Русия е ваксинирала около 36% от населението си с една ваксина.

Москва, най-гъсто населеният град и столица на страната, ще затвори от тази седмица всички бизнеси с изключение на супермаркети и аптеки, за да спре разпространението на болестта.

Повече може да прочетете на Investor.bg