САЩ се отказват от мита срещу европейски страни заради цифрови данъци

Този ход улеснява влизането в сила на глобалната реформа за корпоративното данъчно облагане през 2023

13:50 | 22 октомври 2021
Обновен: 18:31 | 22 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

САЩ се съгласиха да премахнат заплахата от търговски мита срещу пет европейски държави във връзка с техните данъци върху цифровите им услуги към големите технологични групи като Amazon и Facebook. Част от тази стъпка е предназначена да улесни страните да реализират новаторската сделка за реформиране на глобалните корпоративни данъци, пише Financial Times.

Този месец повече от 130 държави се присъединиха към най-голямата реформа на корпоративното данъчно облагане през последните 100 години, организирана от Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР.) Реформата включва 15% от глобалната минимална ефективна ставка на корпоративния данък, както и нови правила, предназначени да накарат световните мултинационални компании да декларират печалбитеси  и да плащат повече в страните, където правят бизнес.

Великобритания, Франция, Италия, Испания и Австрия, които в последните години са въвели данъци, насочени към получаване на приходи от големи технологични компании в САЩ, се споразумяха в четвъртък да предоставят на мултинационалните корпорации, засегнати от промените, кредит, който може да се използва при предстоящите данъчни сметки.

Кредитната система ще функционира в преходния период до влизането в сила на новите глобални правила до 2023 г. Споразумението означава, че въпреки данъците в цифровите услуги, сделката ще може да се запази до края на 2023 г. Компанията, която е платила повече данъци през 2022 г., отколкото ако действат нови правила, може да получи заем срещу корпоративния данък за превишаването.

САЩ поискаха страните да премахнат цифровите си данъци веднага щом бъде постигнато споразумение с ОИСР. При настоящата сделка най-големите потенциални пречки за ОИСР са, че Конгресът на САЩ може да не ратифицира споразумението, което ще доведе до объркване в предложенията и отново ще увеличи вероятността от трансатлантически търговски войни поради данъчното облагане.

Американският търговски представител Катрин Тай, чийто офис заплаши търговските мита срещу пет държави, както и други страни, които са въвели цифрови данъци, като Индия и Турция, приветства това развитие.

„Постигнахме споразумение относно данъците върху цифровите услуги във връзка с историческото глобално споразумение на ОИСР, което ще помогне да се сложи край на надпреварата в мултинационалното корпоративно данъчно облагане чрез изравняване на корпоративния данък“, каза Катрин Тай. 

"В координация с Министерството на финансите ще работим заедно с тези правителства, за да гарантираме, че споразумението е изпълнено".

Тя предупреди, че САЩ ще продължат да се противопоставят на прилагането на едностранни данъци върху цифровите услуги от други страни. Липсата на споразумение с Турция и Индия също засилва натиска върху тези страни да подпишат подобен пакт или рискуват да се изправят пред американските търговски мерки преди 2023 г.