Лирата падна до нов рекорд след неочаквано намаляване на лихвите в Турция

Турската централна банка съобщи, че й остава малко място за по-нататъшно намаляване на лихвите тази година

14:48 | 21 октомври 2021
Обновен: 17:00 | 21 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турската лира отслабна до рекордно ниско ниво, над 9,45 спрямо щатския долар, след като централната банка намали лихвените проценти с повече от очакваното - 200 базисни пункта.

Подкрепена от нестандартните фискални идеи на президента Реджеп Тайип Ердоган, турската централна банка съобщи, че й остава малко място за по-нататъшно намаляване на лихвите тази година.

Комитетът по паричната политика намали основната си едноседмична репо лихва с 200 базисни пункта до 16%. Всички 26 икономисти, анкетирани от Bloomberg, очакваха управителят Шахап Кавджъоглу да продължи паричните облекчения, след като Ердоган уволни трима централни банкери, които се противопоставиха на неговите призиви за по-ниски разходи по заеми. Повечето наблюдатели прогнозираха намаляване със 100 базисни пункта.

„Неотдавнашното увеличение на инфлацията се дължи на фактори от страна на предлагането“, каза централната банка, определяйки факторите за преходни. „Комитетът прецени, че до края на годината преходните фактори от страна на предлагането оставят ограничена възможност за коригиране надолу на лихвения процент.“

Лирата падна с цели 2,9% и се търгуваше с 2,3% по-ниско на 9,4325 за долар в 14:15 часа. в Истанбул.

лира 21.10

Самоопределен „враг“ на високите лихвени проценти, Ердоган поддържа нетрадиционната хипотеза, че намаляването им ще доведе до по-ниска инфлация. Той назначи Кавджъоглу през март, като замени предшественика му Наджи Агбал след повишаване на лихвените проценти. Кавджъоглу запази политиката на банката непроменена в продължение на почти шест месеца, преди неочаквано да намали основния лихвен процент със 100 базисни пункта до 18% през септември, когато потребителската инфлация се ускори до 19.6%.

Чистката в комисията по парична политика от миналата седмица доведе валутата до нови ниски нива, разширявайки загубите й тази година спрямо долара до над 20%, повече от всяка друга основна валута, проследявана от Bloomberg.

Намалението „може да се тълкува като много силно послание към участниците на пазара, че централната банка възнамерява да облекчи паричната политика, независимо от негативните последици от рязкото спадане на стойността на лирата“, каза Пьотр Матис, старши валутен анализатор в InTouch Capital в Лондон.

„Днешното решение е очевидно пренебрегване на предупрежденията, които пазарът вече изпрати на централната банка, че намаляването на лихвените проценти - когато инфлацията е близо 20% и базовата инфлация не може да се използва като валиден аргумент за намаляване на лихвите - е политическа грешка“, каза Матис.

Кавджъоглу ще актуализира основния сценарий на банката за инфлацията до края на 2021 г. и следващите две години на 28 октомври и ще отговори на въпроси от икономисти и репортери. Понастоящем централната банка очаква ръстът на потребителските цени да завърши годината на 14,1%, което е по-оптимистична прогноза от последната прогноза на правителството от 16,2%.

Статистическата агенция ще публикува данни за октомврийската инфлация на 3 ноември.