Блокадите се завръщат в Източна Европа заради ниските нива на ваксинация

Латвия в сряда стана първата държава-членка на блока, която отново затвори части от икономиката си

07:28 | 21 октомври 2021
Обновен: 08:29 | 21 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Коронавирусът се възражда в Източна Европа, където нивата на ваксинация на населението са по-ниски, носейки със себе си завръщането на блокадите.

Латвия в сряда стана първата държава-членка на блока, която отново затвори части от икономиката си, тъй като растящите нива на зараза - най-високите в света на глава от населението през последната седмица - заплашват да претоварят болниците.

През следващия месец балтийската страна с 1,9 милиона души ще затвори барове и магазини, ще наложи вечерен час и ще възобнови дистанционното обучение за студенти. Други държави може скоро да я последват.

Съседна Естония казва, че може да наложи по-строги мерки, ако ситуацията там се влоши много. Междувременно Румъния - където по-малко от една трета от 19-милионното население е ваксинирано - се обърна към Световната здравна организация за помощ след рекордни смъртни случаи и нови случаи.

Докато служителите на ЕС хвалят кампанията за ваксинация на блока, новите блокади подчертават разделението между изтока и запада, където много по-високото ниво на ваксинация води до по-малко случаи, които водят до хоспитализация или смърт. 

Тъй като в много случаи не се радват на доверие от много години, правителствата в бившето комунистическо крило на ЕС не успяват да убедят гражданите си в ползите от ваксините - въпреки продължаващите скокове в ежедневните смъртни случаи с настъпването на зимата. 

„Всички ще преминем към по-строг режим за четири седмици“, каза премиерът на Латвия Крисянис Каринс, след като правителството  му потвърди новата блокада. „Но на 15 ноември ще се върнем към сегашното положение, което вече е относително ограничено за неваксинираните“, допълни той.

Каринс отговори на предупреждения от здравния сектор, че критичното ниво от 1500 хоспитализирани пациенти с COVID може да бъде достигнато още тази седмица. Въпреки някои ограничения, които вече бяха въведени този месец, доверието в правителството не е голямо.

vaccines Eastern

Положението е може би най-тежко в Румъния, където местните власти неотдавна оприличиха ситуацията със сцени в Италия, когато вирусът връхлетя за първи път миналата година. Освен това страната е затънала в политическа криза, която усложнява усилията за намиране и задействане на решения.

Президентът Клаус Йоханис обяви в сряда, че училищата ще останат затворени за две седмици от понеделник и също така ще има вечерен час за хората, които не са ваксинирани. Носенето на маска ще бъде задължително навсякъде.


„Наблюдаваме нова вълна на пандемията в пълна сила. Това е истинско бедствие“, каза Йоханис.

Нещата не са много по-добре и в България – най-слабо ваксинираната страна в ЕС с едва една пета от населението, която е имунизирана. Правителството ограничава кой може да посещава ресторанти, магазини и галерии. Някои училища също ще затворят.

В Полша властите наблюдават ръст на случаите и може да решат до края на седмицата „драстични“ стъпки, ако ситуацията продължи да се влошава.

Руският президент Владимир Путин въведе най-обхватните ограничения от май, след като новозаразените и починалите достигнаха рекордни нива.