Петролът Brent приближи 85 долара на фона на енергийната криза

Суровият петрол се повиши до най-високо ниво от 2014 г. насам

10:45 | 15 октомври 2021
Обновен: 13:46 | 15 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се насочи към осма поредна седмица на ръст, най-дългата подобна серия от 2015 г. насам, тъй като световната енергийна криза затегна пазара на суров петрол.

Фючърсите в Ню Йорк се повишиха над 82 долара за барел, докато Brent беше близо до 85 долара за първи път от 2018 г. Свиването на енергийните пазари предизвика необичайно голямо изтегляне от запасите от суров петрол за това време на годината в американския център за съхранение в Кушинг, показват правителствените данни. Недостигът на природен газ в Европа и Азия увеличава търсенето на петролни продукти, съобщи Международната енергийна агенция (IEA).

Суровият петрол се повиши до най-високо ниво от 2014 г. насам, тъй като енергийният срив съвпадна с нарастващото търсене, докато големите икономики се възстановяват след пандемията. Министърът на енергетиката на Саудитска Арабия повтори необходимостта ОПЕК и нейните съюзници да предприемат постепенен, поетапен подход за възстановяване на увеличението на предлагането, дори когато банките, включително Citigroup Inc., повишиха прогнозите си за цените поради смяна на горивата.

седмичен ръст

САЩ са в постоянна връзка с членовете на ОПЕК+ относно енергийните доставки и „изразяваме насаме опасенията си“, заяви говорителят на Държавния департамент Нед Прайс в четвъртък. Цените на природния газ в САЩ са се удвоили тази година, като сезонът на пиково търсене през зимата все още предстои.

„В момента има малко момент на възторг“, каза Хауи Лий, икономист от Oversea-Chinese Banking Corp. „Ако цените продължат да се покачват към 90 долара, може да има известно преразглеждане от страна на ОПЕК за увеличаване на производството.“

Цени

    West Texas Intermediate за доставка през ноември се повиши с 1% до 82,10 долара за барел в 7:30 сутринта в Лондон.
    Фючърсите са нараснали с 3,5% тази седмица.
    Brent за декемврийско уреждане добави 1,1% до 84,88 долара на борсата на ICE Futures Europe, след като се повиши с 1% в четвъртък.

Запасите от суров запас в Кушинг, Оклахома, са спаднали с почти 2 милиона барела миналата седмица, според Администрацията за енергийна информация. Запасите обикновено се увеличават през това време на годината, тъй като рафинериите извършват дейности по поддръжка след пиковия летен сезон на шофиране. Междувременно националните доставки се разшириха с повече от 6 милиона барела, което е трето седмично увеличение.

Рекордните цени на природния газ биха могли да добавят около 500 000 барела дневно потребление на петрол през следващите шест месеца, според месечен пазарен доклад на IEA, публикуван в четвъртък. Агенцията повиши прогнозата си за ръст на търсенето тази година с 300 000 барела на ден до 5,5 милиона барела на ден.