Секторът на онлайн измамите във Великобритания достигна приходи от над 1 млрд. долара

Великобритания се е превърнала в тестово поле за онлайн измами, които след това биват прилагани в САЩ и други държави по света

12:05 | 14 октомври 2021
Обновен: 13:15 | 14 октомври 2021
Автор: Веселин Николов
Секторът на онлайн измамите във Великобритания достигна приходи от над 1 млрд. долара

За първите шест месеца на 2021 г.  онлайн измамниците във Великобритания са успели да откраднат 1 млрд. долара от потребители в страната. Сумата е рекордна, като е с 30% по-голяма, спрямо откраднатите чрез измами в мрежата средства и с 60% повече, спрямо 2017 г., откогато тази информация се събира. Това показват изчисления на асоциацията UK Finance, представени от Reuters в материал посветен на "индустрията" на онлайн измамите във Великобритания. 

В статията Великобритания е посочена като "столицата" на онлайн измамите, защото е "много по-вероятно да станете жертва на тях, отколкото на каквото и да било друго престъпление" в страната. 

Според пет от най-големите британски банки и повече от дузина експерти по сигурността са казали пред Reuters, че измамниците изкупуват партиди лични данни на потребителите в тъмната мрежа (dark web) и търсят тези, които пазаруват онлайн и използват онлайн банкиране. Инфраструктурата на супер бързите плащания в страната, сравнително леките мерки срещу престъпленията, свързани с измами, както и използването на най-широко използвания език в света - английски, са превърнали Великобритания за превърнаха в идеално глобално тестово поле за измами.

Онлайн измамите са станали много по-сложни, като някои отнемат години, характеризират се с многопластов сюжет, много участници, телефонни обаждания, създаване на имитиращи сайтове на институции, като по този начин се изгражда много голяма достоверност. За разлика от обикновените измами с имейл от миналото, за които се твърди, че са от принцове или петролни барони, търсещи вашата помощ, за да прехвърлят милионите си, съвременната банкова измама може да бъде сложна, многоетапна и изключително убедителна.

„Най-сложната измама има тенденция да започне в Обединеното кралство, две години по-късно да се прилага и в САЩ, а след това по целия свят“, казва Айелет Бигер-Левин, вицепрезидент по продуктовата стратегия в базираната в САЩ фирма за киберсигурност BioCatch.

"През последните 12 месеца видяхме повече измами, отколкото през всяка друга година в историята. Броят на нарушенията свързани с данните също се увеличи, така че има много повече лична информация, от която престъпниците могат да се възползват."

„Виждали сме някои случаи, в които измамникът е разговарял с някого в продължение на три или четири години от името на друг човек, преди от жертвата да бъде открадната голяма сума пари“, казва Брайън Дили, директор на групата за превенция на икономическата престъпност в най-голямата британска банка Lloyds.

В текста се разказва историята и на британска гражданка, която е загубила 200 хил. паунда, след като платила за електрическа четка за зъби онлайн. За да сключи "сделката" 78-годишната Ана е последвала линк с обява за намаление на продукта, изпратен на електронната й поща. Последвали фалшиви обаждания от хора, които се представили за служители на банката й и на "Британската агенция а финансово поведение", каквато реално не съществува.

Правителственият Национален център за икономическа престъпност (NECC) е съгласен с оценката на банковия сектор, че измамите представляват заплаха за британската сигурност.

„Измамите нарастват и вече са в огромен мащаб“, казва Крис Рийд, ръководител на на отделна за онлайн измами в NECC. Всеки месец той се среща с банкови шефове, технологични мениджъри и телекомуникационни компании, за да оцени и отговори на заплахите.

Макар регулаторите, бизнеса и банките да се опитват да намерят решения, най-добрата превенция е повишеното внимание на потребителите.