Лъч светлина за Evergande

Затъналата в дългове строителна компания е договорила продажбата на свой актив

11:24 | 14 октомври 2021
Автор: Антон Груев
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Акциите на китайските строителни компании продължават да поевтиняват и днес, а инвеститорите се тревожат от дълговата криза, която е обхванала целия сектор, предава Reuters.
Evergrande има задължения за над 300 милиарда долара и 1300 проекта в над 280 града пропусна трето плащане по своите международни облигации, което допълнително тревожи инвеститорите.

Строителната компания с най-големи задължения в света се опитва да продаде свои активи, за да набере средства и изглежда е направила малка стъпка в правилната посока към целта си, след като в четвъртък Qumei Home Furnishings Group обяви, че ще купи 40%-овия дял на Evergrande в общата им компания за обзавеждане за 11,18 милиона долара. Но някои китайски строителни компании предупредиха, че може да фалират и поради завишените рискове в целия сектор в сряда S&P Global понижи рейтингите на две от най-големите компании в сектора Greenland Holdings и E-house. Агенцията предупреди, че това понижение може да не е последното. В допълнение към всички опасения на инвеститорите, които се надяват правителството да разхлаби политиката и да стабилизира крехкото възстановяване на втората най-голяма икономика в света, последните данни от четвъртък показват, че годишните заводски цени в Китай през септември нарастват с най-бързия темп в историята поради рязкото поскъпване на суровините.

Джъуей Джан, главен икономист в Pinpoint Asset Management казва, че „постоянният инфлационен натиск би ограничил възможността за разхлабване на паричната политика.

Но най-важната политика в имотния сектор не е паричната политика, а регулациите, свързани със задлъжнялостта и кредитирането на банките за строителните предприемачи и купувачите на домове“, добавя той.
„Ето защо смятам, че правителството все още има възможност да разхлаби тези политик и да помогне на имотния сектор. Основният въпрос е дали са склонни на това, защото до момента позицията им е доста категорична.“
В четвъртък подиндекс, който следи акциите на китайските строителни предприемачи загуби почти 3%, а по-общият CSI300 се понижи с 0.31%. Акциите на имотните компании са поевтинели с почти 19% от началото на годината, а индексът CSI300 с 5.5%.

Ценовите движения на облигационния пазар на континента бяха относително приглушени след големите колебания от последните сесии.

Опасенията на световните инвестори от евентуално пренасяне на кредитния риск от китайския имотен сектор в цялостната икономика задържаха спредовете или рисковите премии върху китайските облигации подходящи за инвестиции до едни от най-високите нива от близо 2 месеца. В сряда спредът по високорисковите облигации, който следи компании като Evergrande отбеляза спад, но остава близо до историческия си рекорд.