ЕС готви нови правила за лекарствата, за да не зависи от авторитарни режими

На производителите може да се предложат стимули, при условие, че приемат по-строги задължения за доставка в целия ЕС

16:05 | 12 октомври 2021
Обновен: 21:00 | 12 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Фармацевтичните компании може да се сблъскат с по-строги правила, за да осигурят доставките на лекарства в Европейския съюз, заявиха представители на ЕС във вторник, докато блокът се опитва да намали вноса на фармацевтични продукти от Китай и други чуждестранни „автокрации“.

В началото на пандемията от COVID-19 миналата година блокът от 27 държави изпитваше продължителни проблеми при получаването на широка гама от лекарства и техните съставки от Индия и Китай, тъй като доставките се затягаха на фона на блокиранията и ограниченията за износ.

"Трябва да актуализираме нашето законодателство, за да се справим с недостига в области като хармонизирано отчитане, по-строго задължение за доставка и по-голяма прозрачност във веригата на доставки", каза еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес на среща на здравните министри на ЕС в Словения.

Планираната промяна на правилата също има за цел да намали зависимостта на ЕС от лекарствени съставки, произведени в чужбина, тъй като ЕК изчислява, че две трети от световните доставки са концентрирани в Индия и Китай.

„Кризата показа, че ние сме твърде зависими от Китай и от други трети страни, що се отнася до фармацевтичните продукти“, каза германският здравен министър Йенс Шпан пред репортери преди срещата.

С кризата с COVID-19, тласкаща блока да увеличи своята фармацевтична независимост, осъзнаването на неговата нужда от стоки от всякакъв вид от други континенти бе допълнително засилено от хаоса в глобалната верига на доставки, предизвикан от съживяването на икономическата активност.

"Представете си един свят, в който ваксините са били разработени само в Китай или Русия, а западните демокрации и Европейският съюз ще зависят от тези автокрации за ваксина. Това няма да е добър свят", каза Шпан.

Неотложността за промяна обаче трябва да се комбинира с внимателна оценка на начина на работа на индустрията, казаха представители на ЕС. 

Комисията планира да направи законодателни предложения едва през декември 2022 г., в съответствие с нейния проект за работна програма, видян от "Ройтерс", който трябва да бъде публикуван през следващите дни.

Представител на ЕС заяви, че на производителите на лекарства може да се предложат стимули за иновации, при условие, че приемат по-строги задължения за доставка в целия ЕС.

Производителите на лекарства вече са длъжни да осигурят минимални доставки на лекарства, но задълженията варират в различните държави от ЕС и не се считат за достатъчно строги.

Един човек, запознат с дискусиите, каза, че според новите правила от компаниите може да се изисква да имат кризисни планове и да предоставят ранни предупреждения, когато очакват потенциални рискове от недостиг. Във Франция те вече са изправени пред глоби, ако не го направят.