Подобно на ваксините, богатите държави ще изпреварят бедните за хапчето на Merck

Повече от 55 страни все още не са ваксинирали дори и 10% от населението си

14:45 | 12 октомври 2021
Обновен: 18:08 | 12 октомври 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Ходът на няколко държави се сдобият с хапчетата срещу Covid на Merck & Co. преди дори да бъдат одобрени поражда опасения, че някои по-бедни държави могат да изостанат, вследствие на несправедливото разпространение на ваксини, пише Bloomberg.

Според независим доклад, изготвен по поръчка на Световната здравна организация, глобалната инициатива за въвеждане на методи за лечение срещу Covid-19  с хапчето molnupiravir на Merck рискува да срещне същите проблеми, с които се сблъскаха програмите за разпростренение на ваксини. Те не разполагат с ясен механизъм за сключване на договори, както и за страните-доставчици. Merck предприе редица стъпки, включително лицензиране на експерименталните си лекарства на фирми, произвеждащи генерични лекарства, за да осигури достъп. Въпреки това ваксинационният процес в някои богати нации и държави със средни доходи като Австралия, Сингапур, Малайзия и Тайланд, последваха САЩ и вече си осигуриха molnupiravir.  Други пък започнаха преговори за неговото получаване.

Терапевтичното отделение ACT-Accelerator работи за разпространението на лечение срещу Covid-19 по целия свят. То разшири достъпа до стероидния дексаметазон и анализира повече от 1700 клинични изследвания за идентифициране на нови лечения. Въпреки това страните, които се опитват да ваксинират населението си, могат да се окажат на опашката за лечението с хапчетата на Merck. 

Липса на структура

Според доклад на консултантската фирма Dalberg Съветници в програмата "все още няма ясно определена структура за обществените поръчки за доставки на държави или за сключване на договори“. Докладът е изготвен на база на интервюта с над 100 представители на правителството, компании и групи от здравеопазването.

В проучването се отбелязва, че усилията, подкрепени от Световната здравна организация, "могат да се сблъскат с подобни проблеми като Covax в осигуряването на достатъчно предлагане" за бедните страни и страните със средни доходи, като се подчертава, че предварително закупуване на molnupiravir в САЩ е рисковано.

"Аз мисля, че страховете са разбираеми, но ние сме разработили стратегия с нашите партньори за доброволни лицензи, която е в състояние да отговори на търсенето и наистина да предостави това лекарство на пациенти по целия свят, които има нужда от него", каза изпълнителният директор на световната фармацевтична публична политика в Merck Пол Шапев. 

Научените уроци

Властите са загрижени да не повторят грешките, които бяха допуснати във ваксинационната програма на Covax. Програмата беше координирана от Световната здравна организация и други групи за разпространение на ваксини. Усилията им бяха възпрепятствани от недостига на доставки, след като богатите страни побързаха да защитят собственото си население, а някои дори започнаха да поставят бустерни дози.

"Научихме ли си урока?" попита Рейчъл Коен, регионален изпълнителен директор на северноамериканската неправителствена инициатива с нестопанска цел "Лекарства за забравени болести".

"Повечето хора в страните с ниски и средни доходи не са били ваксинирани и биха могли да се възползват от това лечение, ако са го получат достатъчно рано".

Появата на нови антивирусни препарати като molnupiravir е добра новина, но е необходимо да се засилят тестовете, за да се идентифицират случаите в първите дни на инфекция, когато лекарствата може да бъде най-ефективни, казва Коен. Ключови въпроси, които все още нямат отговор, са колко ще струва хапчето и кой ще го получи и кой не, ако доставките са ограничени. 

Страните вече се редят на опашка зад САЩ, които се съгласиха през юни да платят на Merck около 1,2 милиарда долара за 1,7 милиона курса за лечение или около 700 долара на курс. Австралия, Малайзия, Сингапур и Нова Зеландия вече са осигурили доставки, докато миналата седмица Тайланд финализира своя договор. Общо около 10 страни са сключили споразумение или са в процес на преговори, според лондонската компания за анализи Airfinity Ltd.

Големи очаквания

Все повече надежди се възлагат на факта, че лекарството ще стане широко достъпно. През април Merck го лицензира за индийски компании като Cipla Ltd., Dr. Reddy's Laboratories Ltd. и Hetero Labs Ltd. Компанията също така е обсъждала с Патентния фонд за лекарствата за претегляне на допълнителни лицензи и заяви, че планира да приложи подход на ценообразуване на нива, който е базиран на критериите за доходи на Световната банка.

Самата компания Merck заяви, че очаква да пусне 10 милиона курсове до края на годината, докато търси разрешение за извънредното използване на хапчето в САЩ. "Очаква се компания да пусне значително повече хапчета през следващата година", каза Шапър. 

Лечението на Covid чрез хапчето на  Merck може да бъде от решаващо значение за много страни поради риска от по-нататъшни варианти и ниските нива на ваксинация. Според данни от миналата седмица повече от 55 страни все още не са ваксинирали дори и 10% от населението си. Ако скоро се появят нови лечения като Merck ще е необходимо "бързо превантивно действие", за да се гарантира, че усилията за доставка няма да се сблъскат с проблеми, подобни на тези като ваксинационната програма Covax, се казва в доклада.