ЕС ще разследва Русия за цените на газа, Путин видя зелена истерия на пазара

Брюксел ще публикува „набор от инструменти“ как държавите да реагират на скокове на цените на енергията

07:57 | 6 октомври 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейската комисия разглежда жалби от някои страни от ЕС, че Русия използва позицията си на основен доставчик, за да стимулира нарастването на цените на газа в Европа, заяви във вторник шефът на енергийната политика на блока.

Руският доставчик "Газпром" изпълнява задълженията си за продажби по дългосрочни договори, но не добавя повече. Това предизвика обвинения от законодателите на Европейския съюз, че компанията увеличава цените на газа в Европа, които достигнаха рекордни нива на фона на ограниченото предлагане и други фактори.

„Разглеждаме това твърдение заедно с изпълнителния вицепрезидент Вестагер, която отговаря за правилата на конкуренцията, защото това, разбира се, е много сериозен въпрос“, каза европейският комисар по енергетиката Кадри Симсън пред "Ройтерс".

„Първоначалната ни оценка предполага, че Русия изпълнява дългосрочните си договори“, коментира Маргрете Вестагер в писмен отговор на въпроси.

"Газпром" и Кремъл многократно са казвали, че Русия доставя на своите клиенти газ в съответствие със съществуващите договори. Русия е най-големият доставчик на газ в Европа, като допринесе за 43% от вноса на газ към 27-те държави в Европейския съюз през миналата година.

Москва очаква регулаторно одобрение за своя тръбопровод „Северен поток 2“, за да започне да изпомпва газ към Германия. Противниците на тръбопровода казват, че Русия е оказала натиск, за да се опита да ускори одобрението на проекта, като не доставя допълнителен газ за Европа.

Брюксел следващата седмица ще публикува „набор от инструменти“, в който ще се опишат възможностите на държавите да реагират на скокове на цените на енергията като потребителски субсидии и данъчни облекчения за енергия - мерки, които някои правителства вече са въвели.

Симсън каза, че инструментариумът също ще "обмисли стъпки, които могат да бъдат предприети на ниво ЕС, за да ни направят по -добре подготвени за подобни ситуации в бъдеще".

Държави, включително Испания, Франция и Полша, заявиха, че ценовата криза трябва да бъде посрещната с координиран отговор на ЕС, като например реформи в регулациите на енергийния пазар на ЕС или общо закупуване на газ от държавите-членки.

Симсън добави, че по-бързият преход към зелена енергия ще бъде най-ефективният начин за защита на Европа срещу бъдещи скокове в цените на изкопаемите горива.

ЕС се готви да приложи редица мерки за намаляване на емисиите по-бързо това десетилетие, включително данъци върху замърсяващите горива, нов пазар на въглерод за сгради и транспорт, и фонд в размер на милиарди евро, за да помогне на потребителите с ниски доходи да инвестират в зелени решения.

„В крайна сметка решението е едно и също, независимо дали става въпрос за цени, сигурност на доставките или климат: увеличаването на местната, достъпна и възобновяема енергия е пътят напред“, каза Симсън. 

Реформа на пазара

Франция, Испания и три други европейски държави призоваха блока да предприеме спешни действия, за да смекчи удара от стремително нарастващите цени на газа - и да разследва тяхната причина.

Финансовите министри на Франция, Испания, Гърция, Чехия и Румъния издадоха съвместно изявление, с което поискаха от Европейския съюз да разработи инструментариум, който „незабавно да реагира на драматичните скокове на цените“. Те призоваха за разследване на пазара на газ, заявиха, че блокът трябва да координира покупките, за да „увеличи нашата преговорна сила“, и призоваха за преразглеждане на енергийните пазари.

Повишаването на цените на енергията вече навлиза на пазарите на облигации - британските разходи за заеми се повишиха във вторник, тъй като цените на природния газ достигаха нови рекорди - и има нарастваща загриженост, че индустрията ще бъде изправена пред спирания, ако цените продължат да растат.

Петте правителства призоваха за:

    Общ подход на ЕС и инструментариум за реакция;
    Разследване, за да се разбере защо сегашните договори за газ са недостатъчни;
    Реформа на пазара на електроенергия на едро;
    Енергийна независимост; разнообразяване на доставките;
    По-предвидима цена на въглерода и по-малка променливост на пазарите.

Зелена истерия 

Руският президент Владимир Путин обвини във вторник прехода към зелена енергия и ниските инвестиции в добивната промишленост за „истериите и известно объркване“ на европейските енергийни пазари.

Русия, голям износител на петрол и газ, е изправена пред натиск да се ангажира с цел за „нетната нула“ на емисиите преди Конференцията на ООН по изменението на климата (COP26), която започва в Глазгоу следващия месец и има за цел да договори нови политики за борба изменението на климата.

Путин все още не е казал дали ще присъства.

Той каза на правителствено заседание във вторник, че е жизненоважно зеленият преход да се осъществи гладко и критикува това, което определи като "небалансирани решения" и "драстични стъпки".

"Виждате какво се случва в Европа. Има истерия и известно объркване на пазарите. Защо? Защото никой не го приема сериозно", каза той.

"Някои хора спекулират по въпросите на изменението на климата, някои подценяват някои неща, някои започват да намаляват инвестициите в добивната промишленост. Трябва да има плавен преход", каза той.

Той призова за устойчиво развитие на нефтения, газовия и въглищния сектор и каза, че е важно това да не бъде пренебрегнато.