Законодателите на ЕС подкрепиха удължаване на субсидиите за газ до 2027 г.

Климатичните групи са възмутени от правило, позволяващо газопроводи, където енергията се смесва с водород

08:23 | 29 септември 2021
Обновен: 09:43 | 29 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Европейските законодатели гласуваха за удължаване на субсидиите за газ от изкопаеми горива до 2027 г., отваряйки потенциална задна вратичка за замърсяване, което според кампаниите би било пагубно за климата, ако стане закон.

Членовете на комисията по промишленост на Европейския парламент гласуваха във вторник да разрешат на ЕС да продължи да субсидира тръбопроводите за природен газ до края на 2027 г., стига енергията да се смеси с неуточнено количество водород.

Водородът, който може да бъде произведен от изкопаеми газове или възобновяеми източници, се разглежда от политиците като жизненоважна стъпка към постигането на нулеви емисии до 2050 г.

Комитетът също гласува да позволи на проекти за природен газ като тръбопроводи и съоръжения за съхранение да могат да получат специален статут, което ще ускори одобрението им, въпреки че изключи достъпа до безвъзмездни средства от ЕС за такива проекти.

Климатични кампании изчисляват, че между 50 и 70 проекта за природен газ биха могли да получат статут на „проект от общ интерес“ - знак за одобрение от ЕС, който помага на плановете да излязат от проектната си фаза, да получат достъп до финансиране и изключения от правилата на ЕС за конкуренция.

Групата Global Witness изчислява, че около 70 газови проекта биха могли да бъдат допустими за този статут, произвеждащи 213 милиона тона емисии на CO2 годишно, еквивалентни на изгарянето на въглища в Германия през 2018 г.

Двете противоречиви поправки в регламента на ЕС за трансевропейската енергийна инфраструктура бяха одобрени от евродепутатите, едва три месеца след като Европейската комисия заяви, че светът навлиза в „критично десетилетие“, за да се справи с климатичната криза. Оригиналният текст на комисията „Ten-E“ предлагаше премахването на специалния статут за всички проекти за природен газ като част от усилията на съюза да постигне нулеви нетни емисии до 2050 г.

През май Международната агенция по енергетика заяви, че богатите страни трябва да декарбонизират производството на електроенергия до 2035 г., като същевременно призовав за незабавно спиране на одобряването на нови находища на нефт и газ.

Европейският парламент, който избра рекорден брой "зелени" евродепутати през 2019 г., обикновено е най-амбициозният играч за климата, що се отнася до законодателството на ЕС. Но с това си действие искат да позволят на компаниите за природен газ да продължат да се състезават за специален статут, и отварят вратите за субсидии за всяка газова компания, която твърди, че е „водородна“ .

Съгласно компромиса на парламента относно смесването, енергийните компании, които смесват неуточнена смес от изкопаеми газове и водород, имат право на субсидии от ЕС до 2027 г., стига да имат план да намалят газа до края на десетилетието. Дори след като субсидиите на ЕС бъдат премахнати, същите газопроводни/водородни тръбопроводи ще отговарят на условията за бързо одобрение до края на 2029 г.

Сега парламентът ще започне преговори с министрите на енергетиката на ЕС, които оставиха много по-малко място за газови проекти, когато договориха преговорните си червени линии по-рано тази година.

„Днешният вот ще бъде катастрофа за климата, ако в крайна сметка се отрази в окончателния закон“, каза Тара Конъли, старши участник в климатичната кампания Global Witness. „Науката е ясна: трябва спешно да премахнем изкопаемите газове, за да предотвратим най-лошите последици от разрушаването на климата. Държавите-членки на ЕС не трябва да се поддават на това спонсориране на индустрията за изкопаеми горива и да затварят вратичките, които биха позволили субсидии за изкопаеми газове, когато започнат преговорите"

Ерик Бергквист, евродепутат от социалдемократите от Швеция, участващ в компромиса, заяви, че това е най-доброто възможно споразумение. „Каква би била алтернативата? Разбира се, можехме да прекратим преговорите, но тогава знаем, че щяхме да постигнем резултат, който би бил много по-лош. Основното, което искахме ... е крайна дата за инвестиции в изкопаеми горива. По-добре е да има крайна дата, в противен случай няма да има постепенно прекратяване."

Той изрази оптимизъм, че субсидираният от ЕС газ от изкопаеми горива ще съществува само в малки количества, когато се смеси с водород с ниско съдържание на CO2. „Трябва да помним, че смесването е с ниско съдържание на въглерод. Основната част ще бъде възобновяем водороден газ."

Въпреки че призна, че сместа от изкопаеми газове/водород тепърва трябва да бъде определена - задача за друго преговори с ЕС - той настоя, че тя ще бъде „доста тясна и доста трудна за изкопаемите горива“. Сместа водород/изкопаем газ „не може да бъде 95% въглерод”.