Русия ще доставя газ на Унгария и през България

Новата 15-годишна сделка за доставка на газ предвижда Украйна да бъде напълно заобиколена

16:18 | 28 септември 2021
Обновен: 16:47 | 28 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Русия ще доставя газ на Унгария и през България

Турски поток ще е едно от трасетата, по които Русия ще доставя природен газ на Унгария в следващите 15 години. Това предвижда ново споразумение между "Газпром" и Будапеща, обявено вчера, съобщава Reuters.  Доставките няма да минават през Украйна, а в отговор Киев обяви, че ще поиска от Европейската комисия да разгледа договора и да прецени дали той не противоречи на Директивата за газопроводите в Европа. 

Новото споразумение предвижда Унгария да получи общо 4.5 млрд. кубически метра газ за 15 години. От тях 1 млрд. куб. метра ще бъдат доставени през Австрия, а останалите 3.5 млрд. куб. метра - през Турски поток и Сърбия. Първите доставки ще започнат на 1-ви октомври. 

"Много важен компонент в новото споразумение е диверсификацията на трасетата за доставка", казва Алексей Милер, заместник-председател на Съвета на директорите и председател на управителния съвет на "Газпром". 

"Това стана възможно, до голяма степен благодарение на усилията на български, сръбски и унгарски компании, отговарящи за разработването на националните газопреносни системи", казва още Милер. 

Опасенията на Украйна са, че това ще намали плащанията, които държавата получава от Русия за ползването на трасетата при преноса на газ към Унгария по споразумение, което приключва през 2024 г.

Сделката е „ярък пример за политиката на Кремъл спрямо Украйна“, се казва в изявление на Сергей Макогон, главен изпълнителен директор на оператора на газопреносна система на Украйна LLC. „Въпреки договора до 2024 г., ние очакваме спадове или пълното спиране на газа за Унгария през Украйна.“ 

По тази причина Украйна официално обяви, че поиска от Европейската комисия да разгледа споразумението и да реши дали то спазва европейското законодателство в областта на енергетиката. Днес се е състояла среща между комисарят по енергетиката Кадри Симсън и министъра на енергетиката на Украйна Герман Галущенко. В отговор външният министър на Унгария Петер Сиярто е привикал на среща посланика на Украйна в Будапеща. Малко по-късно унгарският посланик в Украйна е бил привикан в Министерството на външните работи в Киев. 

Потърсен от Reuters, говорителят на ЕК не е дал повече информация за срещата, но е казал, че членовете на ЕС са свободни да сключват двустранни газови споразумения. Страните обаче трябва да информират Комисията в рамките на три месеца, ако надвишават 28% от годишното потребление. Сделката, подписана от Унгария, надвишава това количества, е казал още говорителят на Комисията.