Макрон каза на Европа да „спре да бъде наивна“ след сделка за фрегати с Гърция

Атина се съгласи да купи три фрегати с възможност за закупуване на четвърта за около 3 милиарда евро

13:12 | 28 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Naval Group
Снимка: Naval Group

Европа трябва да спре да бъде наивна, когато става въпрос за защитата на нейните интереси и да изгради свой собствен военен капацитет, каза френският президент Еманюел Макрон във вторник, след като Гърция подписа сделка за френски фрегати на стойност около 3 милиарда евро.

Франция попадна в безпрецедентна дипломатическа криза със САЩ, Австралия и Великобритания по-рано този месец поради тристранна сделка за ядрена сигурност, която внезапно край на многомилиарден договор за подводници между Париж и Канбера. Това предизвика много въпроси в Париж по повод традиционните му съюзи.

Говорейки за първи път по въпроса, Макрон се възползва от възможността да настоява за по-голяма европейска автономия, тъй като Вашингтон все повече преориентира интересите си към Китай и Индо-Тихоокеанския регион.

"Европейците трябва да спрат да бъдат наивни. Когато сме под натиск от сили, които понякога втвърдяват тяхната позиция, ние трябва да реагираме и да покажем, че имаме силата и способността да се защитаваме. Не да ескалираме нещата, а да се защитаваме“, каза Макрон каза на пресконференция с гръцкия премиер Кириакос Мицотакис.

"Това не е алтернатива на алианса на Съединените щати. Това не е заместване, а да поемем отговорността на европейския стълб в рамките на НАТО и да си направим изводите и да се погрижим за собствената си защита."

Съгласно споразумението от вторник Атина се съгласи да купи три фрегати с възможност за закупуване на четвърта за около 3 милиарда евро, каза източник от гръцкото правителство пред Bloomberg. Споразумението, част от по-широк стратегически пакт за военно и отбранително сътрудничество, идва след като Атина вече поръча 24 изтребителя Rafale от Dassault тази година, което я направи първата страна от Европейския съюз, която купува изтребителя.

"Това ще ни обвърже за десетилетия", каза Мицотакис. „Това отваря вратата за утрешната Европа, която е силна и автономна, способна да защитава своите интереси.“

„Нашите държави правят първата крачка към европейска стратегическа автономия.“

На въпрос дали тази сделка рискува да повиши напрежението в Източното Средиземноморие, Макрон отговори, че споразумението не е насочено конкретно към държава, а към Гърция като външна граница на Европейския съюз, която трябва да бъде защитена.

"Нямам чувството, че през лятото на 2020 г. именно Гърция действаше войнствено в Източното Средиземноморие", каза Макрон, намеквайки за действията на Турция в региона. "Като европейци, нашият дълг е да проявим солидарност с държавите членки. Законно е да се ангажираме да ги оборудваме, за да гарантираме зачитането на териториалната им цялост и да се ангажираме да сътрудничим, за да ги защитим в случай на проникване, нападения или агресии.".

Макрон Мицотакис

В първите публични коментари на френския лидер за AUKUS той каза, че отмяната на сделката за подводници за Австралия ще има ограничено въздействие върху френската индустрия. Той също така каза, че „австралийският избор“ не променя стратегията на Франция в Индо-Тихоокеанския регион и че френският посланик във Вашингтон ще се върне в САЩ в сряда.

Най-често обаче Макрон фокусира коментарите си върху по-задълбоченото партньорство, което Франция изгражда с Гърция.

В подкрепа на настояването на Макрон за стратегическата автономия на континента, Мицотакис нарече идеята за европейска армия „зряло предложение“ в интервю за телевизия ERT в понеделник от Париж.

По време на речта си пред Общото събрание на ООН в Ню Йорк миналата седмица Мицотакис каза, че Европейският съюз за отбрана ще укрепи НАТО.

Споразумението във вторник идва, докато Гърция обновява своя флот и напрежението с Турция отново нараства заради турските действия в спорни води.

 Лидерите на девет средиземноморски държави наскоро призоваха Анкара „недвусмислено да спазва международната законност“ и да се въздържа от „провокации“. Те също така казаха, че ще използват „инструментите и опциите“, с които разполагат, за да защитят своите интереси и регионалната стабилност.

Френската Naval Group е спечелила договора в конкуренция с други компании, включително германската ThyssenKrupp Marine Systems, холандската Damen, италианската Fincantieri и американската Lockheed Martin, според La Tribune.