Google отвръща на атаката на ЕС

Google и конкуренти като Apple Inc., изпитват натиск от планираните нови закони, които биха могли да ограничат поведението на технологичните компании

15:10 | 27 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Тази седмица Google се обръща към съда с намерението да отмени рекордната глоба от 5 милиарда долара на Европейския съюз и антитръстова заповед, която сериозно засегна способността на американския технологичен гигант да печели пари, съобщава Bloomberg.

По време на петдневно изслушване в Съда на Европейския съюз в Люксембург, дружеството ще докладва на съдиите, че Европейската комисия неправилно е изисквала промени в предполагаеми антиконкурентни договори с производители на телефони, които работят с операционната система на Android. Случаят с Android е едно от трите решения, които са в основата на опита на ръководителя на антитръстовата служба на ЕС Маргрете Вестагер да ограничи нарастващата доминация на Силициевата долина.

Тя глоби отдела на Alphabet Inc. с повече от 8,2 милиарда евро общо и все още разследва подозренията на компанията заради цифровата реклама. Томазо Валети, професор по икономика в Imperial College в Лондон, който също е бил антиръстов икономист в ЕС, споделя че случаят "ще бъде голям прецедент за САЩ", където "точно същите проблеми" са в процес на разследване.

Въпреки че се появи в заглавията на вестниците, той каза, че разследванията срещу фирмите от Силициева долина са сравнително необичайни и "че ако Комисията загуби случая, те могат да станат още по-редки". Тази седмица се обсъждат заключенията на ЕС относно договорите, които изискват производителите на телефони с Android да използват приложенията за търсене и браузване на Google, както и други услуги на Google, когато искат да лицензират магазина за приложения на Play app store.

ЕС счита, че договорите представляват незаконно ограничение, но Google казва, че това решение подкопава бизнес модела, който му позволява да предоставя безплатния софтуер Android, докато генерира приходи от реклами. Google, базиран в Маунтин Вю, Калифорния, чиито приходи през миналата година възлизат на 182,5 милиарда долара, създаде огромен бизнес с банери и видео реклами до голяма степен благодарение на централната си роля на устройства с Android.

"Android е създал повече възможности за всички, а не по-малки и поддържа хиляди успешни бизнеси в Европа и по света", заяви говорител на Google преди изслушването. Този случай не е потвърден от фактите или закона.

Изслушването вероятно ще разгледа 10 години по-рано как договорите на Google възпрепятстват появата на потенциални конкуренти. Европейската комисия казва, че това е попречило на производителите на телефони, използващи други версии на Android, като версията на Android Fire на Amazon да продават. Google твърди, че правилата са необходими, за да се гарантира, че приложенията и устройствата с Android работят безпроблемно.

Вземането на решение може да отнеме до година. Съдът е по-малко вероятно да се съсредоточи върху това, което Google е направила от 2018 г. насам, когато предприема стъпки за изпълнение на заповедта на ЕС за отваряне на конкуренцията. Започва да начислява лицензионна такса на производителите за използването на Android.

Нито един от тези ходове не подкопава Android, която се използва от почти 70% от европейските мобилни устройства, а при мобилните търсачки Google заема стабилен пазарен дял от малко под 97%. Случаят с Android е свързан с факта, че антитръстовите органи в цяла Европа също продължават да оказват натиск, като разследват своите рекламни и новинарски операции. Google и конкуренти като Apple Inc., изпитват натиск от планираните нови закони, които биха могли да ограничат поведението на технологичните компании.