„Северен поток 2“ е причина Украйна да се тревожи по-малко за газ, но повече за война

Зависимостта на Украйна от руския газ се понижи със старта на изграждането на газопровода преди повече от 10 години

16:57 | 24 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Противниците на най-новия руски газопровод за природен газ към Европейския съюз отдавна виждат проекта като заплаха за икономиката и сигурността на Украйна. От началото на строежа на „Северен поток 2“ рисковете обаче са се променили, пише Bloomberg.

Газовата връзка между Русия и Германия е спорен проект, тъй като може да позволи на руския газов гигант Газпром да заобиколи Украйна за своя газов износ. Това може да попречи на мащабната транзитна мрежа, която в миналото предоставяше на Киев милиарди долари бюджетни приходи и защита срещу предполагаемо енергийно изнудване.

Зависимостта на Украйна от руския газ се понижи със старта на изграждането на газопровода преди повече от 10 години. Това ограничава влиянието на Кремъл, което се надява да спечели над Украйна, докато военните действия между правителствените сили и подкрепяните от Москва бунтовници продължават.

Украйна и

Украинските политици обвиниха правителството на президента Владимир Путин, че задържа газ от европейските пазари на фона на растящите цени, за да притисне регулаторните органи на ЕС да позволят на новия тръбопровод да влезе в експлоатация по-бързо. Във вторник Международната агенция по енергетика заяви, че Русия „би могла да направи повече“ за снабдяването на Европа с газ, въпреки че изпълнява договорните си задължения. В сряда Москва отхвърли обвиненията и ги определи като „безсмислени“. Остава неясно колко допълнителен производствен капацитет има Газпром.

По-голям повод за притеснение е посланието от юли, че американско-германският пакт слага край на американското противопоставяне на "Северен поток 2".

Украинският шеф на газовата компания Naftogaz Ukrainy Юрий Витренко говори по време на годишната конференция YES в Киев, където доминираше темата за изтеглянето на САЩ от Афганистан и посланието, изпратено до съюзниците относно надеждността на Вашингтон. До преди сключването на споразумението с Германия САЩ се противопоставяха на "Северния поток 2", като американските санкциите бяха насочени към неговото изграждане.

В отворено писмо през миналия месец украински реформисти повториха твърденията, че Русия трябва да продължи да съблюдава транзитната мрежа, от която зависи нейният износ на газ. Те са мнение, че транзитният маршрут е една от причините Москва да не нападне съседа си, подобно на анексирането на Крим през 2014 г. Този буфер би изчезнал, ако "Северен поток 2" започне да функционира, се казва в писмото.

„Ако „Северен поток 2 “започне да функционира, Украйна ще загуби критично възпиращо средство срещу ескалиращата руска агресия", посочват авторите. 

Това може да се промени. Тази седмица Камарата на представителите на САЩ прие изменение, което на практика ще наложи наскоро отменени санкции срещу хора и компании, участващи в строителството или експлоатацията на "Северен поток 2". Ако бъде одобрено от Сената, ще направи санкциите задължителни.

Междувременно остава възможността за пълна война: тази година Русия мобилизира повече от 100 000 войници по границата с Украйна. И все пак, когато газопроводът вече е готов, по-непосредственият риск за сигурността е стимулът за саботаж.