Литовски министър на отбраната: Спрете да купувате китайски телефони

„Нашата препоръка е да не купувате нови китайски телефони и да се отървете от вече закупените възможно най -бързо“, каза заместник-министърът на отбраната

14:35 | 22 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Литовското министерство на отбраната посъветва да не се купуват китайски мобилни телефони и препоръча на хората да изхвърлят всичко, което биха могли да имат след доклад на правителството, че в телефоните са инсталирани възможности за цензура, пише Politico.

Във вторник органът за киберсигурност на литовското правителство заяви, че телефоните, продавани в цяла Европа от китайския електронен гигант Xiaomi, имат вградени възможности за откриване и цензуриране на фрази в китайски букви, включително „Свободен Тибет“, „Да живее независимостта на Тайван“ или „Движение за демокрация“.

Софтуерните възможности на телефона Mi 10T 5G на Xiaomi са били изключени в "региона на Европейския съюз", но могат да бъдат включени дистанционно по всяко време, според доклада от Националния център за киберсигурност на Министерството на отбраната.

Докладът засяга проблемите на киберсигурността в китайските смартфони, по-специално събирането на потребителски дейности. Данните, изпратени от телефоните до сървъри на Xiaomi в трети страни, не отговарят на правилата за защита на информацията, се казва още в доклада.

"Нашата препоръка е да не купувате нови китайски телефони и да се отървете от вече закупените възможно най-бързо", каза заместник-министърът на отбраната Маргирис Абукевичус пред медиите. Xiaomi не отговори веднага на искане за коментар.

Напоследък отношенията между Литва и Китай се влошиха. През август Китай извика посланика си в Литва, след като Вилнюс отвори свое представителство в Тайван. Тайванските мисии в Европа и САЩ използват името на града Тайпе, избягвайки споменаването на самия остров, който Пекин смята за неразделна част от Китай.