Турция изпраща още войски в Сирия преди срещата с Путин

Ситуацията около Идлиб е статична от март 2020 г., когато Ердоган и Путин постигнаха споразумение за примирие

09:21 | 22 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Турция изпрати още войски в северозападна Сирия, докато се подготвя за критична среща с лидерите на Русия и Иран следващата седмица, давайки сигнал за решимостта си да продължи да блокира действия в една от последните фронтови линии на сирийската война.

Правителството на президента Реджеп Тайип Ердоган отдавна се опасява, че подкрепяните от Русия сирийски войски могат да опитат да атакуват бунтовническия бастион Идлиб, което ще изпрати още бежанци към турската граница.

Въпреки че няма признаци за голяма всеобхватна офанзива, нарастването на атаките на руските военни самолети и сирийските сили на територията привлече вниманието на турските официални лица, които вече са изправени пред нарастваща вътрешна критика заради разходите за настаняване на най-голямото бежанско население в света.

Очаква се Ердоган да повдигне въпроса за действията край Идлиб, когато се срещне на 29 септември с Владимир Путин и друг виден поддръжник на сирийския режим - президента на Иран Ебрахим Раиси, според двама турски представители, които са говорили при условие за анонимност пред Bloomberg.

Хилядите допълнителни войници ще помогнат за възпиране на всички опити за настъпление на сухопътните сили на Сирия в Идлиб и ще контролират пътищата, водещи до турската граница, казаха служителите.

Бойните позиции около Идлиб са до голяма степен статични от март 2020 г., когато Ердоган и Путин постигнаха споразумение за примирие, което прекрати ожесточените боеве между турските и сирийските сили.

Но сирийският президент Башар Асад възнамерява да пoстигне пълна победа в опустошителната 10-годишна война в страната. На рядка среща в Кремъл със сирийския лидер миналата седмица Путин определи продължаващото присъствие на чуждестранни войски, които не са упълномощени от правителството на Асад, като „основен проблем на Сирия“. Това бе поредното завоалирано искане на Кремъл за изтеглянето на турските войски и малката на брой американска част в контролираната от кюрдите източна Сирия.

Както изглежда това няма да се случи. 

„Не можем да понасем нова бежанска вълна“, каза турският министър на отбраната Хулуси Акар по време на посещение на сирийската граница на 11 септември, ден след като ислямските бойци убиха трима турски войници в Идлиб. „Трябва да направим всичко възможно, за да предотвратим миграцията. Основата на това е да се направи регионът безопасен и стабилен."

зони контрол

Акар опроверга критиките на руския външен министър Сергей Лавров, че Турция не изпълнява ангажиментите си от 2018 г. да разграничава радикалните ислямисти от други противници на Асад в Идлиб.

Съгласно споразумение от 2016 г. Европейският съюз плати на Турция милиарди долари, за да приеме сирийците, бягащи от войната, които искат да се установят в Европа, където мигрантите станаха основна тема в политиката в няколко държави. Сега Турция е домакин на близо четири милиона сирийци и тъй като икономиката пострада по време на пандемията, а идването на власт на талибаните в Афганистан заплаши с нова бежанска криза, опозицията срещу тяхното присъствие нарасна.

На общото събрание на ООН във вторник Ердоган повдигна въпроса за бежанците. „Като страна, спасила човешкото достойнство в сирийската криза, ние нямаме нито средства, нито търпение да посрещнем нови имиграционни вълни“, каза той.

Тъй като турските войски действат като възпиращо средство, сирийските сили могат да възстановят територията си само стъпка по стъпка, каза базираният в Москва експерт по Близкия изток Елена Супонина.

„Нещата не са се променили коренно, въпреки че може да има усилия да се възвърнат някои специфични области“, каза тя.