Ваксината на Pfizer е безопасна и за малки деца

Натискът за имунизация на деца се увеличи в САЩ, точно в момента, когато делта вариантът предизвика скок в заболеваемостта.

19:00 | 20 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Снимка:Bloomberg LP
Снимка:Bloomberg LP

Pfizer Inc. и нейният партньор BioNTech SE заявиха, че тяхната ваксина срещу Covid-19 е безопасна и за деца. По време на мащабното им проучване тя е довела до изграждането на голям брой антитела при деца на възраст от 5 до 11 години. Тези резултати може да проправят пътя за ваксинация при учениците от основните училища в рамките на няколко месеца.

Дългоочакваните резултати дават едни от първите данни за това колко добре може да работи ваксината срещу Covid и при по-малките деца. В САЩ започна новата учебна година, а поради скока в заразените с варианта Дела, натискът за имунизация на децата става все по-силен.

В проучване с участието на 2268 доброволци са поставени 2 дози от 10 микрограма, което е една трета от дозата за възрастни. Препаратът произвежда нива на антитела, сравними с тези, които са били наблюдавани в проучването с участници на възраст между 16 и 25 години, които са получили доза за възрастни. Страничните ефекти в двете възрастови групи също са били сходни.

Pfizer и BioNTech заявиха, че планират да предоставят тези данни, като част от искане за получаване на разрешение за спешна употреба от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Компаниите ще изпратят резултатите и на регулаторните органи в Европа.

Разрешението ще отбележи важен нов етап от имунизационната кампания в САЩ, където ваксината на Pfizer вече е напълно одобрена за хора на възраст над 16 години и има разрешение за спешна употреба за деца на възраст между 12 и 15 години.

Очаква се в рамките на няколко дни Агенцията по храните и лекарствата да вземе решение дали да позволи на Pfizer-BioNTech да поставя реимунизационна доза. В петък консултативен комитет единодушно подкрепи поставяне на трета доза за хора на 65 и повече години, както и за тези с висок риск от тежки усложнения, след като гласува против искането на Pfizer да разреши прилагане на дози за реимунизация за всички над 16 години.

Въпреки че Агенцията по храните и лекарствата често следва своите съветници, тя не е длъжна да го прави и все пак може да избере да подкрепи реимунизационни дози за по-голяма група. Само на определени хора с имунна недостатъчност вече официално им е разрешено да получат трета доза по спешност.

Първоначалните данни от други звена на педиатричното проучване на Pfizer-BioNTech за тестване на ваксини при деца под 5-годишна възраст може да бъдат готови през четвъртото тримесечие, съобщиха компаниите.