ЕС и НАТО може да са губещите в спора между Франция и САЩ

Александър Сивилов, историк, преподавател и координатор на Via Evrasia, "Светът е бизнес", 20.09.2021 г.

21:05 | 20 септември 2021
Автор: Веселин Николов
ЕС и НАТО може да са губещите в спора между Франция и САЩ

След разрива в отношенията между Франция и страните, сключили общия отбранителен пакт AUUKUS - Австралия, Великобритания и САЩ, Париж най-вероятно ще започне да води много по-самостоятелна политика. Ще бъде важно как ще реагират Германия и Европейския съюз в този спор. Много е вероятно НАТО да изчезне като голяма северноатлантическа структура. 

Това каза в доц. д-р Александър Сивилов, историк, преподавател и координатор на Via Evrasia, в студиото на "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков

Създаденият тристранен пакт има за цел да "загради" Китай в Тихия океан, като най-вероятно ще постигне целта си, особено с включването и на Япония, която разполага с голям военен капацитет. С включването на Австралия САЩ засилва своето влияние. От друга страна Канбера значително ще повиши военните си способности и ще се превърне в лоялен съюзник на щатите. Великобритания също засилва своите интереси към Далечния изток и съвсем не е случайно, че пактът е обявен само ден преди Европейския съюз да представи стратегията си за региона. "С това унищожиха геополитическия документ, който беше подготвян в Брюксел толкова дълго време", каза Сивилов

"Изведнъж ЕС остава извън играта и все повече спада значението му като геополитически играч на всички нива. В един момент ще се окаже, че европейците сме разменна момента в геополитическите сблъсъци"

Това не е първи исторически конфликт между Франция и САЩ, като в миналата Париж е прекъсвал военното си участие и е оставал като само политически член в НАТО. Сега държавата губи влияние в Тихия океан, където се намират няколко нейни теории, може да се очаква, че тя ще започне да води "по-еманципирана" политика. Същевременно от няколко години САЩ поддържат по-близки отношения със страните от Източна Европа. Причината е, че са по-добри съюзници, заради по-малкия си военен капацитет и по-големия страх от Русия - фактори, които ги държат в "подчинение", посочи Сивилов.

Според него резултатите в Русия, спечелени от партията на Владимир Путин - Единна Русия, не са изненада. Той обаче смята, че може да е налице договорка между САЩ и Русия "взаимно да не се месят във вътрешните си работи", след като Google и Apple свалиха приложението на Алексей Навални за "насочване на гласуването". Резултатите също така са показали, че влиянието на Навални е преекспонирано от западните медии и действително то е много малко. 

В последните години национализмът се е разраснал в Русия, което може да се окаже пречка пред евентуално обединение с Беларус, за каквото се говори от години. Все по-вече високопоставени фигури в Кремъл смятат ръководената от Александър Лукашенко държава за неподходящ съюзник. От своя страна Лукашенко все по-трудно успява да балансира между натиска от Запад за реформи в държавата и силното влияние на Москва. 

Какво каза още Александър Сивилов гледайте във видеото.