Продавай и питай по-късно: Паниката в Китай се разпространи отвъд Evergrande

Опасенията от "заразяване" на по-широкия пазар покрай проблемите на China Evergrande Group се засилиха, повличайки надолу всичко

12:42 | 20 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Нарастващата тревога на инвеститорите покрай регулациите в областта на недвижимите имоти в Китай се отрази на пазарите в понеделник и засили натиска върху правителството на Си Дзинпин да предотврати дестабилизиране на втората по големина икономика в света.

Гигантите в областта на недвижимите имоти в Хонконг, включително Henderson Land Development Co., претърпяха най-големите разпродажби за повече от година, след като търговците предположиха, че Китай ще разшири регулациите до финансовия център, пише Bloomberg.

Опасенията от "заразяване" на по-широкия пазар покрай проблемите на China Evergrande Group се засилиха, повличайки надолу всичко - от банковите акции до Ping An Insurance Group Co. и високодоходните доларови облигации. Един малко известен китайски имотен предприемач - Sinic - се срина с 87% преди търговията с акциите му да бъде спряна.

Индексът Hang Seng на Хонконг спадна с 3,3%, което е най-голямата му загуба от края на юли. Продажбите се преляха и върху фючърсите на хонконгския долар, офшорните юани и S&P 500. Затварянето покрай ваканциите в голяма част от Азия може да е изострило нестабилността, казват търговците.

Изправени пред несигурност докъде ще стигне кампанията на Си за постигане на „общ просперитет“ и овладяване на задлъжнелите компании, много инвеститори избират първо да продават и да задават въпроси по-късно. Сроковете за плащане на лихви тази седмица по няколко облигации на Evergrande и банкови заеми добавят още един слой риск, тъй като участниците на пазара се подготвят за това, което би могло да бъде едно от най-големите преструктуриране на дългове в Китай.

"Нестабилността в цените на няколко класа активи в Азия днес е ужасяваща поради нарастващите страхове за Evergrande и няколко други проблема, но това може да бъде свръхреакция поради всичките затваряния на пазарите“, каза Брайън Куарталоло, мениджър на портфейли в Pilgrim Partners Asia.

Си е изправен пред труден балансиращ акт, докато се опитва да намали нивото на дълг в сектора на имотите и да направи жилищата по-достъпни, без да нанася твърде много краткосрочни щети върху финансовата система и икономиката. Нарастващите опасения, че той ще направи грешен ход, се разпространяват все по-далеч отвъд фокусираните върху Китай предприемачи и техните доставчици.

Китайските политици може да успеят да избегнат финансова криза, но сривът на Evergrande все още може да нанесе трайни щети на кредитнаат ситуация и икономиката, пишат анализатори на Societe Generale SA в бележка в понеделник. 

„Последствията от евентуалния срив на Evergrande вероятно ще допринесат за продължаващото икономическо забавяне на Китай, което от своя страна възпира глобалния растеж и подпомага инфлацията, и хвърля сянка върху цените на суровините“, пишат анализаторите.

Хонконгските компании за недвижими имоти поеха основната тежест на продажбите в понеделник, като индексът на имотите на Hang Seng се понижи с 6,7% в най-големия си спад от май 2020 г. Henderson Land потъна с 13%, а Sun Hung Kai Properties Ltd. потъна с 10%, най-много от 2012 г. насам.

имоти Хонконг

Китайски представители казаха на предприемачите от Хонконг, че Пекин вече не желае да толерира това, което нарича монополно поведение, съобщи "Ройтерс" в петък. Длъжностните лица не са определили пътна карта за бъдещаат си политика или краен срок.

Правителството на Хонконг отдавна се бори да контролира цените на жилищата на фона на голямото търсене, ограниченото предлагане и ниските разходи по заеми. Средната стойност на имот в града постигна световни рекорди от 1,25 милиона долара към юни 2020 г., според CBRE Group Inc.

„Това е промяна в парадигмата“, казва Хао Хонг, главен стратег на Bocom International, позовавайки се на доклада на "Ройтерс". "Трябва много внимателно да следим развитието на нещата."

Ping An Insurance спадна с 5,8% до най-ниското си ниво от повече от четири години поради опасения относно експозицията си в имотния сектор. Компанията публикува изявление в петък, в което се казва, че нейните застрахователни фондове имат „нулева експозиция“ към Evergrande и други компании за недвижими имоти, „на които пазарът обръща внимание“. Недвижимите имоти представляват около 4,9% от инвестициите на Ping An Insurance срещу средно 3,2% за конкурентите й, според Bloomberg Intelligence. 

На кредитните пазари средната цена на доларовите облигации с висока доходност от китайски кредитополучатели се понижи с около 2 цента в понеделник, което е най-големият спад за около година. Това доведе до намаляване на цените на по-широкия пазар на азиатски облигации с рейтинг "боклук" с 1 до 2 цента, твърдят търговци. Дори дълговите облигации с добър рейтинг пострадаха. Премиите за доходност по облигации на Country Garden Holdings Co., най-големият китайски предприемач по продажби, достигнаха рекордни нива.

Хонконгският долар падна до най-ниското си ниво този месец, докато офшорният юан спадна за трети ден. Фючърсите на FTSE China A50 се понижиха с 3,2% в Сингапур. Континенталните финансови пазари са затворени за официални празници до сряда, когато Хонконг ще бъде затворен. Фючърсите на индекса S&P 500 спаднаха с 1,2%.

Планирано е Evergrande да изплати лихви по банкови заеми в понеделник с еднодневен гратисен период. Въпреки че подробностите за дължимата сума не са публично достъпни, китайските власти вече са казали на големите кредитори да не очакват изплащане, казаха запознати миналата седмица. Evergrande и банките обсъждат възможността за удължаване и прехвърляне на някои заеми.

Evergande price

Плащанията, дължими в четвъртък, включват лихви от 83,5 милиона долара върху 8,25%, петгодишна доларова облигация, показват данните, събрани от Bloomberg. Evergrande трябва да плати купон от 36 милиона долара по друга облигация в същия ден. 

Акциите на предприемача потънаха с цели 19% в понеделник до най-ниското ниво от 2011 г. Неговите доларови облигации, дължими през 2022 г., бяха намалени с 3,1 цента на долар до 26 цента, което бе рекордно ниско. 

Отделът за управление на имуществото на компанията е спаднал с 11,3%, докато подразделението за електрически автомобили спадна с 2,7%. Компанията за стрийминг на филми Hengten Net, мажоритарна собственост на Evergrande, спадна с 9,5%.

„Акциите ще продължат да падат, тъй като все още няма решение, което да изглежда да помогне на компанията да облекчи ликвидния си стрес и все още има толкова много несигурности какво ще направи компанията в случай на преструктуриране“, каза Кингтън Лин , управляващ директор на отдела за управление на активи в Canfield Securities Limited.

Лин каза, че цената на акциите на Evergrande може да падне под 1 хонконгски долар, ако компанията бъде принудена да продаде по-голямата част от активите си при преструктуриране.

Един от основните кредитори на Evergrande вече е планирал загуби по част от заемите си към затруднения предприемач, докато някои кредитори планират да дадат на компанията повече време за погасяване, казаха пред "Ройтерс" четирима банкови ръководители.

Evergrande заяви в неделя, че е започнала да се разплаща с някои свои инвеститори чрез недвижими имоти.