Байдън призовава за трета доза на фона на световния недостиг на ваксини

Тази седмица се очаква американският президент Джо Байдън да определи нов план за разпределение на ваксини в световен мащаб

10:32 | 20 септември 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Тази седмица се очаква американският президент Джо Байдън да определи нов план за разпределение на ваксини в световен мащаб. Това ще се случи по време на среща на върха относно недостига на ваксини в по-бедните страни, дори когато САЩ се стремят да дадат бустерни дози на милиони напълно ваксинирани американци, пише Bloomberg.

Според новия план още от петък ще бъдат раздадени десетки милиони бустерни дози на много възрастни в САЩ. Това разгневи нациите, където много хора все още се борят да получат първата доза. Докато световните лидери се събират за Общото събрание на ООН в Ню Йорк тази седмица, Байдън има за цел да спре критиките им, като организира виртуална среща на върха в сряда, на която ще предложи цел да се ваксинират напълно 70% от световното население до септември 2022 г.

Според данните на UNICEF, САЩ са дарили повече дози ваксина, от която и да е друга страна, а екипът на Байдън призовава други богати нации да увеличат даренията си, за да компенсират всеки натиск върху предлагането от американската програма за подпомагане. Администрацията води преговори с Pfizer Inc. за закупуване на допълнителни 500 милиона ваксини, които да бъдат дарени в световен мащаб, което би удвоило ангажимента на САЩ за подпомагане на по-малко богатите страни.

Вместо това политиката за бустерните ваксини на американското правителство може да окаже политически натиск върху други страни да последват примера й със собствени планове за допълнителни дози, което допълнително би изострило глобалното неравенство. Очаква се сделката с Pfizer да бъде обявена през следващите дни, преди виртуалната среща на върха относно ваксините в сряда.

„Все едно аз и ти имаме спасителна жилетка и ни хвърлят още една или две, когато повече от половината планета нямат такава“, каза Том Харт, изпълняващ длъжността изпълнителен директор на кампанията ONE, която подкрепя износа на ваксини към нации с по-ниски доходи.

По време на частен брифинг миналата седмица екипът на Байдън заяви, че срещата на върха в сряда не е предназначена да бъде еднодневна, а вместо това е началото на едномесечен процес за определяне на ясни международни цели за ваксинация и пътища за тяхното постигане. Очаква се сделката с Pfizer да бъде обявена преди срещата.

Агенцията за контрол на храните и лекарствата даде своя глас

В изслушване в петък учените от Американската Агенция по храните и лекарствата признаха, че политическият натиск се увеличава около плана за бустерните ваксини. Питър Маркс, директор на Центъра за оценка и изследване на биологичните вещества към Агенцията за контрол на храните и лекарствата, започна изслушването, като помоли панела да се съсредоточи върху науката, която стои зад бустерните ваксини, без да се впуска във „въпроси, свързани с глобалния справедливост на ваксините“.

След гласуване панелът взе решение, че за хората над 65 и повече години, както и тези със здравословни заболявания, които биха ги изложили на по-висок риск от Covid-19., е препоръчително да си поставят трета доза от ваксината на Pfizer Inc.-BioNTech SE. Панелът гласува 16-2 против препоръчването на бустерни ваксини за всички възрастни в САЩ, както Pfizer поиска.

Американската агенция за контрол на храните и лекарства все още ще трябва да предостави окончателно разрешение. Външен консултативен панел към Центровете за контрол и превенция на заболяванията също ще даде подробни препоръки за използването на бустерни ваксини по време на среща през следващата седмица.

САЩ използва първите стотици милиони дози, направени на нейната почва, преди да започната да изнасят към други страни, след като вътрешното търсене се забави. Досега САЩ са дарили и изпратили над 140 милиона дози в чужбина.

Светът обаче се нуждае от милиарди дози, за да ограничи пандемията - трудна цел, която трябва да се постигне само с дарения. Много привърженици на по -голямата глобална справедливост на ваксините казват, че Байдън трябва да облекчи правната защита за формулите за ваксини и да сключи сделки между производители и съоръжения в други страни.

Генералният секретар на ООН Антонио Гутериш предупреди, че американският план за бустерни ваксини би означавал по-малко ваксинации в чужбина.

„Ако това да имаш бустерни дози в една страна означава, че други няма да получат достатъчно ваксини, разбира се, че това не е най-добрият начин да се справим с пандемията“, каза Гутериш по време на интервю. Байдън ще се срещне с Гутериш в понеделник, преди да се обърне към Общото събрание на ООН във вторник и да бъде домакин на срещата на върха относно ваксините.

Дарения

САЩ имат достатъчно ваксини, за да дадат на американците бустерна доза, без да оттеглят обещанията си за дарения, но „обхватът на този разширен достъп ще се отрази в глобалната система“, каза Том Болики, директор на глобалната здравна програма към Съвета по външни отношения.

Някои дарения се сблъскват със закъснения в доставките и бюрокрация. Например, за да изпратят 3,5 милиона дози Moderna в Аржентина през юли, американските служители трябваше да преминават през процес от 9 стъпки, който включва регулаторно одобрение, правни споразумения, изменение на договорите и дори промяна в местните разпоредби за ваксините. Президентът на Аржентина Алберто Фернандес подписа указ за изглаждане на правната и техническата терминология, за да ускори процеса по даренията.

Даренията в САЩ се изпращат ежедневно или почти всеки ден. От момента на производството има 96-часов прозорец за опаковане, изпращане и доставка на замразени ваксини, преди те да се развалят. Камиони, самолети и дори кораби на бреговата охрана извършват доставките. Някои държави не могат да използват ваксината на Pfizer, която изисква най -студеното съхранение, а някои искат ваксината Johnson & Johnson, тъй като се изисква само една доза.

„Гордеем се с цялата работа, която правителството на САЩ е извършило, за да изпълни ангажимента на президента да споделя ваксините със света, и очакваме с нетърпение да направим повече“, каза по време на интервю миналия месец Натали Куилиан, висш служител в Белия дом.

Американските представители признават, че трябва да се направи повече. Индустрията на ваксините е създадена да произвежда между 4,5 милиарда и 5 милиарда дози годишно и сега се нуждае от много по-голям капацитет, смята американски служител.

Разнопосочни мнения

Генералният сержант Вивек Мърти опроверга критиките, че бустерната програма на САЩ противоречи на ваксинирането на останалия свят.

„Не приемам идеята, че по някакъв начин ние, които искаме да осигурим адекватна защита на американския народ, трябва да бъде критикувани", каза Мърти. „Трябва да направим и двете. Не можем да избираме между едното и другото. "

Лорънс Гостин, професор по право в университета в Джорджтаун и директор на Центъра за сътрудничество на Световната здравна организация по право на общественото здраве и правата на човека, не одобрява плана за бустерните дози.

„Не може да се твърди, че в условията на изключителен глобален недостиг, че ако използвате много повече ваксина у дома, това няма да повлияе на способността за ваксиниране в чужбина“, каза Гостин. "Основната причина за несправедливостта е недостигът на доставки."