Shell насочва вниманието си към устойчивото гориво за авиацията

Произведено от отпадъчно олио за готвене, растения и животински мазнини, SAF може да намали до 80% от емисиите от авиацията

08:56 | 20 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Royal Dutch Shell планира да започне мащабно производство на нисковъглеродни реактивни горива до 2025 г., в опит да насърчи световните авиокомпании да намалят емисиите на парникови газове, предаде Bloomberg.

Авиацията, която представлява 3% от световните въглеродни емисии, се счита за един от най-трудните сектори за трансформация поради липсата на алтернативни технологии на реактивните двигатели.

Shell, един от най-големите търговци на петрол в света, заяви, че има за цел да произвежда 2 милиона тона устойчиво гориво за авиация (SAF) до 2025 г., което е десетократно увеличение спрямо днешното общо глобално производство.

Произведено от отпадъчно олио за готвене, растения и животински мазнини, SAF може да намали до 80% от емисиите от авиацията, казват от Shell.

Компанията, която понастоящем доставя само SAF, произведени от други, включително финландската рафинерия Neste, заяви в понеделник, че иска зеленото реактивно гориво, което може да се смесва с нормално авиационно гориво и няма да доведе до голяма промяна на самолетните двигатели, да съставлява 10% от глобалните продажбите на авиационни горива до 2030 г.

SAF представлява по-малко от 0,1% от днешното глобално търсене на авиационни горива, което достигна около 330 милиона тона през 2019 г., съобщи инвестиционната банка Jefferies.

Разрастването на пазара е изправено пред няколко препятствия, главно поради цената на SAF, която в момента е до 8 пъти по-висока от обикновеното гориво за реактивни самолети, и ограничената наличност на суровини.

Shell заяви, че иска други компании да последват примера й.

"Очакваме и други компании да се присъединят със собствени производствени предприятия", каза Анна Масколо, ръководител на Shell Aviation, пред "Ройтерс".

Съединените щати заявиха миналата седмица, че искат да намалят емисиите на парникови газове от самолети с 20% до края на десетилетието, като значително увеличат използването на SAF. 

Ново производство

Англо-холандската компания, която има за цел да намали емисиите от горивата, които продава, до нетна нула до 2050 г., е в разгара на голяма трансформация, насочена към производство на повече нисковъглеродни горива като биодизел и SAF, както и водород.

Shell планира да построи завод за преработка на биогорива в своята рафинерия в Ротердам с годишен капацитет от 820 000 тона, като SAF ще съставлява повече от половината от продукцията. Очаква се заводът да започне производство през 2024 г.

В нов доклад за декарбонизацията на въздухоплаването, публикуван заедно с Deloitte, Shell призова сектора да намали емисиите си до нетната нула до 2050 г.

Международната асоциация за въздушен транспорт, представляваща повечето от световните авиокомпании, има за цел да намали наполовина емисиите дотогава.

Намаляването на емисиите до нетна нула може да бъде постигнато чрез използване на повече нисковъглеродно гориво и компенсиране на останалите емисии чрез въглеродни кредити.

Shell също така разработва синтетично авиационно гориво, направено от водород и рециклиран въглерод.

"Устойчивото авиационно гориво, било то био SAF или синтетично SAF, остава най -голямото решение", каза Масколо.

Shell намалява броя на своите рафинерии, които през октомври миналата година достигнаха 14, до само няколко енергийни и химически парка. Освен за авиацията, компания има за цел да произвежда повече нисковъглеродни горива и за автомобилния транспорт.

Енергийният гигант вече работи по няколко проекта за устойчиви горива за реактивни двигатели, като си сътрудничи с Rolls-Royce Holdings Plc, за да получи сертифициране на 100% SAF гориво, и инвестира в компанията за горивни технологии LanzaJet.