САЩ даряват 500 милиона дози от ваксината на Pfizer  

Американското правителство подпомага страни с ниски доходи по програмата Covax

12:35 | 19 септември 2021
Автор: Антон Груев
САЩ даряват 500 милиона дози от ваксината на Pfizer  

Администрацията на американския президент Джо Байдън преговaря с производителя на ваксини Pfizer Inc. за покупката на още 500 милиона дози от ваксината на компанията срещу Covid-19, предава Bloomberg. Очаква се сделката да бъде обявена в следващите дни преди международната среща по въпросите на Covid, която Байдън организира в кулоарите на Общото събрание на ООН.

 През август, американското правителство сключи подобна сделка с биотехнологичния гигант, а ваксините се предоставят по международната програма Covax и са предназначени за страните с по-ниски доходи. Въпреки усилията на много държави, доставките за страните участващи в програмата се бавят и в много от тях процентът на ваксинирани остава изключително нисък.  

„Президентът ясно показа, че искаме да направим повече, за да помогнем на повече хора по света да се ваксинират,“ заяви координаторът по въпросите на Covid в Белия Дом Джеф Зийнтс на 17 септември.

Тези дарения са важен дипломатически жест от страна на американската администрация, но цялостната ваксинация на световното население ще намали вероятността да се появи нов щам на болестта, който да застраши здравето на ваксинираните американци.

Голямото количество дарени ваксини ще смекчи критиките към американското правителство, че трупа запаси от препаратите и се подготвя за реимунизация, докато много региони по света с по-ниски доходи все още чакат за първа доза от ваксините. В следващите дни ще излезе и решение на американската Администрация по храните и лекарствата относно реимунизация на населението. Външен панел от експерти препоръча на Агенцията да разреши поставянето на допълнителни дози за хората на възраст над 65 години, както и на високорисковите групи от населението.