Кризата в Evergrande се влоши след съобщения за пропуснати плащания по лихви

Регулаторите предупреждават за по-широки рискове за финансовата система на Китай

12:22 | 15 септември 2021
Обновен: 12:25 | 15 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Китайските власти са казали на големите кредитори на China Evergrande Group да не очакват дължимите лихви по банковите заеми следващата седмица, според източници на Bloomberg и "Ройтерс".

Министерството на жилищното строителство и развитието на градовете и селските райони е заявило на банките на среща тази седмица, че Evergrande няма да може да изпълни задълженията си по дълга, дължими на 20 септември.

Evergrande все още обсъжда възможността за получаване на удължаване на сроковете и прехвърляне на някои заеми. Имотният и строителен предриемач също ще пропусне главницата по поне един заем следващата седмица, каза един от източниците.

Регулаторите предупреждават за по-широки рискове за финансовата система на страната, ако задълженията на втория по големина имотен предриемач в Китай не бъдат погасени.

Неспособността на Evergrande да изплати банковите лихви е най-силният знак за ликвидния стрес при най-задлъжнялия предприемач в света, който има повече от 300 милиарда долара задължения. 

Китайските власти вече полагат основите за преструктуриране на дълга, събират счетоводни и правни експерти, които да проучат финансите на групата. Тъй като висшите лидери в Пекин не дават информация дали ще позволят на кредиторите на Evergrande да понесат големи загуби, притежателите на облигации смятат, че има малки шансове за спасяване.

Не е ясно дали Evergrande, основана от милиардера Хуй Ка Ян, възнамерява да плати около 84 милиона долара лихви по облигации в долари, дължими на 23 септември.

Сложната мрежа от задължения на компанията към банките, облигационерите, доставчиците и собствениците на жилища се превърна в един от най-големите източници на финансов риск във втората по големина икономика в света. Акциите на банките и цените на имотите се понижиха, след като Bloomberg съобщи за забавените плащания.

Дългът на Evergrande се сви до 571,8 милиарда юана (89 милиарда долара) към 30 юни, което е най ниското ниво от пет години, според данните, събрани от Bloomberg. Търговските и други задължения се повишиха с 15% спрямо шест месеца по-рано до рекордните 951,1 милиарда юана. 

Evergrande

Компанията е получила авансови вноски за имоти, които предстои да бъдат завършени, от повече от 1,5 милиона купувачи на жилища.

По-голямата част от оборотния капитал на Evergrande сега се използва за възобновяване на строителството по съществуващи проекти, каза жилищното министерство пред банкери, според един човек, запознат с въпроса.

Неуспехът на Evergrande да изпълни задълженията си навреме доведе до протести в цял Китай от купувачи на жилища, инвеститори на дребно и дори от собствения персонал на предприемача, което повиши перспективата за социални вълнения, ако проблемите на имотния гигант излязат извън контрол. 

Компанията заяви във вторник, ако не успее да изплати дълговете навреме или накара кредиторите да се съгласят с удължаване или алтернативни договорености, това може да доведе до фалит.

Evergrande и китайското жилищно министерство не отговориха веднага на искания за коментар.

Несигурността относно съдбата на Evergrande подхранва огромните промени в облигациите и акциите, като последните се сринаха с 81% тази година. Акциите паднаха с 6% в Хонконг. Търговията с местните облигации на Evergrande беше спряна след падането на цените.

Индексът на банките CSI 300 се насочи към трета поредна загуба, губейки цели 1,5%. Индексът на имотните акции се понижи с 2,4%.

Инвеститорите в облигации се подготвят за пропуснати плащания, като някои облигации на Evergrande се търгуват близо до рекордно ниски нива от около 26 цента на долар. Moody’s Investors Service и Fitch Ratings понижиха този месец Evergrande, като се позоваха на нарастващата вероятност от неизпълнение на дълговете.

Дали разпродажбата ще повелче и по-широкия кредитен пазар може да зависи от способността на компанията да спечели време от банките.

Разхвърлянето на заеми може да предизвика страх от широко разпространен колапс, нещо, което правителството на Си Дзинпин се стреми да избегне, въпреки че затяга ограниченията за финансиране на прекалено напрегнатите предприемачи и обезкуражава правителствените помощи.

Наблюдателите на пазара заявиха, че осигуряването на социална стабилност ще бъде основен приоритет за китайското правителство.

Оскар Чой, основател и директор по информационните технологии на Oscar and Partners Capital Limited (OP Capital), заяви, че правителството ще разговаря с кредиторите от една страна, и ще използва местните си ресурси, за да предотврати недовършениte апартаменти, от друга.

„Не можете просто да оставите строителството незавършено; няколкостотин хиляди семейства ще бъдат засегнати“, каза той.

В сряда около 40 протестиращи застанаха близо до входа на централата на компанията в Шенжен.

Това бе след хаотични сцени в централата два дни по-рано, когато недоволни инвеститори напълниха фоайето, за да поискат връщане на заеми и финансови продукти.

Някои видеоклипове, разпространявани в китайските социални медии, също показаха това, което беше описано като протести, свързани с Evergrande, в Китай.