Съоснователят на Apple Стив Возняк вероятно ще чисти отпадъци от Космоса

Засега дейността на компанията Privateer е тайна, но прессъобщение от август сякаш отговаря на въпроса

17:03 | 15 септември 2021
Автор: Веселин Николов
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

„Частна космическа компания като никоя друга“ - това е описанието, което съоснователят на Apple Стив Возняк е дал на новата си компания, без да посочва каква ще бъде нейната конкретна дейност. На пръв поглед изглежда сякаш Возняк следва примерите на Илон Мъск, Джеф Безос и Ричард Брансън и ще влезе в бизнеса с космически пътувания. Според информация на Business Insider обаче Возняк по-скоро е решил да чисти Космоса от отпадъци.

Возняк обяви чрез профила си в Twitter: “Идва началото на нова космическа компания, която ще е като никоя друга“. Името на компанията е Privateer, но засега няма официална информация каква ще бъде нейната дейност. „Засега сме в стелт режим, ще се видим в AMOS ( бел. Ред. - Оптичната и суперкомпютърната обсерватория на Военно въздушните сили в Мауи, Хавай) през септември 2021 г., е единственото съобщението на сайта на Privateer.

От 14 до 17 септември станцията ще е домакин на ежегодната си конференция, на която ще се обсъждат основните космически предизвикателства и проблеми. Вознияк не е сред официално обявените говорители.

Возняк сподели и рекламно видео на компанията, от което се разбира, че Алекс Фийдлинг, основателят на компанията за роботика – Ripcord, също е в основата на Privateer.

В прессъобщение за нов 3D принтер от август, като дейност на непознатата тогава Privateer е посочена „мониторинг и почистване на обекти в космоса“, припомня специализирания сайт Gizmodo.

Почистването на космоса от отломки и други отпадъци е тема, която не попада толкова често в медиите, колкото космическите пътувания, но заслужава внимание. Миналата година бившият директор на NASA Джим Бридънстайн поиска от Конгреса да отпусне 15 млн. долара за мисия за почистване на Космоса. Парите обаче не бяха отпуснати.

Междувременно финансираната от правителствата на Обединеното кралство и Япония космическа компания Astroscale вече започна тестване на магнитни системи, с които ще изтеглят космическите боклуци по-близо до земната атмосфера, където ще изгарят.