Русия започна мащабни военни учения по границите с НАТО

Путин и Лукашенко се разбраха за задълбочаване на икономическите и военните взаимоотношения, което играе по нервите на алианса

14:46 | 13 септември 2021
Обновен: 18:37 | 13 септември 2021
Автор: Георги Карамфилов
Русия започна мащабни военни учения по границите с НАТО

Русия мобилизира близо 200 000 войници във военна симулация в Беларус. Хиляди от тях са разположени по границите с НАТО, тъй като Москва смята да засили военните връзки със своя съюзник. Позовавайки се на това, което нарече „безкрайна хибридна агресия от Запада към Беларус и Русия“, президентът на Беларус Александър Лукашенко каза пред войските в неделя на бойната симулация „Запад-2021“, че „ние се готвим да защитаваме нашата земя“. Той заяви, че търси нови оръжия от Русия, включително модерни системи за противовъздушна отбрана и военни самолети.

Русия подсили отношенията с дългогодишния си съюзник в годината, откакто строгите мерки на Лукашенко срещу антиправителствените протести предизвикаха вълна от санкции и други видове натиск върху неговото правителство. В преговорите в Москва миналата седмица руският президент Владимир Путин обеща повече финансова подкрепа и по-тесни икономически връзки, но Лукашенко каза, че голяма част от осемте часа дискусии са били посветени на военното сътрудничество.

Путин миналата седмица заяви, че двамата лидери са поели ангажимент за съвместна защита на своята „Съюзна държава“ и нейните граници с членовете на НАТО Полша и Литва. Срещите в Москва включват и обсъждане на усъвършенствани системи за противоракетна отбрана С-400, се казва в изявление, публикувано на уебсайта на Лукашенко в неделя.

Беларуският лидер каза, че в момента са разположени системи С-300 за защита на неговата държава от Запада, но той се нуждае от по-усъвършенствана система, за да подсигури южната граница на страната си с Украйна. Стойността на планираните покупки могат да надхвърлят 1 милиард долара, според беларуската държавна информационна агенция Белта.

Лукашенко заяви, че до 2025 г. иска десетки нови военни самолети и хеликоптери от Русия. В Беларус липсват средства за плащане на такива доставки, но в миналото Москва е предлагала евтини заеми за купувачите на оръжие.

Тренировките от учението „Запад-2021“ се провеждат предимно в Западна Русия и включват до 200 000 военнослужещи, както и 80 бойни самолета и хеликоптера, 760 бронирани превозни средства и 15 кораба, според Министерството на отбраната на Русия.

„Симулацията се вписва в един по-широк модел на действия: по-категорична Русия, която значително увеличава военните си възможности и военното си присъствие близо до нашите граници“, каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, според Financial Times.

Путин ще наблюдава отблизо тренировките, като в понеделник ще посети полигона Мулино в Нижни Новгород, на около 400 километра източно от Москва. Други участници в бойните учения ще бъдат Индия, Монголия, Армения, Казахстан и Киргизстан.

„За Путин тези учения са насочени към бързо концентриране на силите“, каза Руслан Пухов, ръководител на Центъра за анализ на стратегии и технологии - московска консултантска служба в областта на отбраната. "Силите на НАТО са много по-мощни от руските, но страната, която може да концентрира и да премести по-бързо силите си, има по-голям шанс."

НАТО призова Москва да бъде по-прозрачна относно бойните учения, като алиансът твърди, че Русия е подценила броя на участващите войски, съобщи Ройтерс на 3 септември.

Русия засилва военното си присъствие в Беларус чрез разполагане на изтребители Su-30SM за съвместни патрули. Противовъздушните ракетни сили също започнаха съвместни мисии по западния край на Беларус, който граничи с държави, които са членки на НАТО, според Министерството на отбраната в Минск.

Въпреки че, Беларус досега се съпротивляваше на исканията да приеме руска база на своя територия, ученията се провеждат на фона на повишеното напрежение в региона.

Полша обяви извънредно положение, след като обвини Беларус, че използва лица, търсещи убежище, като оръжие след увеличения трафик през границата на мигранти от Ирак и Афганистан. Страните, съюзници от НАТО, Латвия и Литва, са в същото положение с Беларус заради мигрантските потоци към държавите от ЕС.