Петролът се покачи, докато добивът в САЩ се възстановява по-бавно след Айда

Goldman прогнозира, че суровият петрол ще поведе възхода на суровините през следващото тримесечие

09:51 | 13 септември 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Петролът се покачи до 70 долара за барел след три седмици на ръст, докато инвеститорите следяха бавното възстановяване на доставките от Мексиканския залив и перспективите за търсенето и запасите през четвъртото тримесечие.

West Texas Intermediate се търгуваше с 0,4% по-високо, след като се повиши с 2,3% в петък, придвижвайки бенчмарка на САЩ до леко увеличение през седмицата. Повече от две седмици, след като ураганът Айда удари ключовия регион на производство, почти половината от добива на суров петрол в Мексиканския залив на САЩ все още не е рестартиран, според последни данни на Бюрото за безопасност и опазване на околната среда.

Прекъсването, причинено от бурята, е „необичаен бичи шок“ за пазара, според Goldman Sachs Group Inc. Айда е „уникална“, като е имала нетно бичи въздействие върху американските и световните петролни баланси, което стимулира прогнозен спад от около 30 милиона барели в запасите до момента, които може да набъбнат до близо 40 милиона, съобщи банката в бележка от 9 септември. 

айда петрол

В отделен доклад Goldman прогнозира, че суровият петрол ще поведе възхода на суровините през следващото тримесечие.

Петролът се повиши през последните седмици, като намали загубите от тримесечния спад. Движението на пазарите е на фона на решението на Организацията на страните износителки на петрол и нейните съюзници да се придържат към план за възстановяване на добива и обявеното от Китай безпрецедентно освобождаване на суров петрол от своите запаси.

„По-бавното от очакваното възобновяване на производството на САЩ в Мексиканския залив след Айда повлия на цените“, казва Вандана Хари, основател на Vanda Insights в Сингапур. "И все пак балансът на бичи и мечи фактори на хоризонта не предполага възстановяване на цените."

Цени:

WTI за доставка през октомври се повиши с 0,4% до 69,98 долара за барел на Нюйоркската стокова борса в 12:01 часа. в Сингапур.

Brent за ноемврийска доставка се повиши с 0,4% до 73,18 долара за барел на борсата ICE Futures Europe.

Последиците от Айда доведоха до спад в производството в Мексиканския залив с около 1,1 милиона барела дневно и не е ясно кога тази продукция ще се възстанови, според Vitol Group, най-големият независим търговец в света.


По-късно в понеделник ОПЕК трябва да публикува месечната си оценка за търсенето и предлагането в световен мащаб, докато запасите продължават да намаляват. Запасите от суров петрол в САЩ спаднаха до най-ниското ниво от септември 2019 г.