Daimler и BMW планират как да запазят високите си цени

Повишената ценова сила вече намира отражение във финансовите резултати на BMW и Daimler

07:32 | 13 септември 2021
Автор: Investor.bg
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Автомобилните производители Daimler и BMW планират да ограничат обема на първокласните модели, които предлагат, дори след края на кризата с  чипове, съобщава Investor.bg 

Ходът е опит да се гарантират стабилните ръстове на цените, постигнати по време на пандемията от Covid-19.

Други германски компании, произвеждащи луксозни коли, вече се отказаха от базирания на обема подход преди пандемията, тъй като склонността на клиентите да плащат по-високи цени по време на пандемията им вдъхна увереност да стигнат по-далеч.

„Ние съзнателно ще предлагаме по-малко от нивата на търсене“, коментира Харалд Вилхелм, главен финансов директор на Daimler, пред Financial Times. „И в същото време ще насочим автомобилите към по-високия, луксозен сегмент“, допълни той.

BMW „отчете значително подобрение на ценовата сила през последните 24 месеца“, каза главният финансов директор на компанията Никълъс Петер. Планът на базираната в Мюнхен компания „е да запази…начина, по който управляваме предлагането, за да задържим ценовата си сила на днешното ниво“, допълни той.

Ръководители на индустрията, търговци на автомобили и анализатори казват, че недостигът на чипове, който се корени в конкуренцията между автомобилната индустрия и тази на потребителската електроника за ограниченото предлагане на полупроводници, ще възвести нов подход в цените и продажбите на първокласни модели.

„Пандемията наистина отвори очите на всички, че е възможна различна парадигма. Всички я харесват, включително търговците“, коментира Арндт Елингхорст, анализатор в компанията Bernstein.

Повишената ценова сила вече намира отражение във финансовите резултати на BMW и Daimler. Mercedes постигна възвръщаемост от продажбите от 12,2% през последното тримесечие, което е ръст спрямо 8,4% през същия период на 2018 г., последната, в която индикаторът не беше засегнат от пандемията или от разходи заради дизеловите емисии. Маржът на BMW достигна почти 16%, което е ръст спрямо 8,6%.

Цялата статия може да прочетет на Investor.bg