Как американските власти се борят с недостига на служители в държавния сектор

Хиляди малки градове, големи градове и щати в САЩ са изправени пред най-острия недостиг на работна ръка в последно време

10:59 | 1 септември 2021
Обновен: 11:52 | 1 септември 2021
Автор: Михаил Митев
Как американските власти се борят с недостига на служители в държавния сектор

В Албакърки, Ню Мексико, когато постъпите на работа в полицията или пожарната служба, можете да получите начален бонус от $15 000, което е близо допочти толкова, колкото могат да очакват някои банкери от Уолстрийт.

Въпреки тези стимули, местните власти не успяват да запълнят близо 10% от свободните работни позиции. Времето за изчакване на полицията, която не отговаря за спешни случаи в града е повече от 45 минути и всяка седмица се съкращават колите по няколко автобусни линии.  

Хиляди малки, големи градове и щати в страната са изправени пред най-острия недостиг на работна ръка в последно време. Регионалните власти изпитват още по-сериозен проблем от бизнеса, защото не могат да се конкурират със заплатите в частния сектор и рядко могат да предложат работа от разстояние и се сблъскаха с по-голяма вълна от ранно пенсионирали се служители по време на пандемията.

В резултат на това около 780 000 държавни работни места остават незаети в сравнение с нивата преди пандемията, като броят им е най-голям в щатски и местни длъжности. Ограниченията на трудовия пазар застрашават услуги от основно значение, вариращи от събиране на боклука до медицинско обслужване, и изострят недостига на отговорни работни места като диспечерите на 911, които съществуваха и преди кризата с Covid-19.

Ню Мексико е сред щатите с най-много напуснали служители от местните власти. Миналата година Албакърки с население от 560 000 души проведе онлайн ден на отворените позиции в сферата на обществената безопасност, на който се явиха едва трима души.

"Сега полагаме усилия за възстановяване, но за това имаме нужда от хора, които да запълнят празните работни позиции", - заяви кметът на Тим Келер на пресконференция през август, на която той и половин дузина мениджъри на градски отдели говориха пред обществеността. Началникът на службата за защита на животните в града дори е донесъл кученце, за да привлече потенциални кандидати за работа.

Amazon.com Inc., Intel Corp. и Netflix Inc. разшириха дейността си в района през последните 18 месеца и това е добре за местната икономика, но не и за запълването на общинските работни места. 

Американският пазар труда продължава да изпитва недостиг от около 5,7 милиона служители спрямо февруари 2020 г., като повечето от тях са в частния сектор. Но темпът на възстановяване е по-бавен и по-неравномерен за държавните длъжности.

Запълването на държавните длъжности на местно ниво е от ключово значение за целта на президента Джо Байдън да увеличи участието на синдикатите и да издигне до по-високи позиции цветнокожите, които съставляват непропорционално голям дял от държавните служители. Като част от американския спасителен план от $350 милиарда, предназначен за щатите и местните общности, администрацията подчертва важността да бъдат наети учители, пожарникари и служители от основно значение.

Разпределението на помощите е бавно. Въпреки че Министерството на финансите е отпуснало по-голямата част от финансирането, малките общини разчитат на средства от щата си, което доведе до закъснения на някои места, включително и Южна Каролина.

Дори когато нещата вървят добре, отнема месеци или години, за да се премине през бюрокрацията и заплатите да бъдат увеличени. Освен това местните власти се колебаят да наемат служители на дългосрочни позиции, като използват федерална помощ, която в крайна сметка ще приключи, което по-късно ще доведе до проблеми с бюджета. Според временното ръководство на Министерството на финансите за американския спасителен план, щатите и градовете трябва да планират как ще изразходват парите си до 2024 г. и да ги изпълнят до 2026 г.

В Ню Хемпшир през май пет града получиха средства директно от федералното правителство. Почти всички останали 229 общини са подали заявления за финансиране чрез държавата, а някои все още чакат да получат тази помощ, каза Маргарет Бърнс, изпълнителен директор на общинската асоциация в Ню Хемпшир.

Лесли Скот, изпълнителен директор на Националната асоциация на държавните служители казва, че: “Винаги е предизвикателство да се увеличи значително заплащането, за да бъдем конкурентоспособни, а с общия недостиг на работна ръка, който виждаме в момента, това ще бъде още по-трудно за щатските правителства.“

Сега работниците изискват по-гъвкава и дистанционна работа -  нещо, което публичният сектор обикновено не предлага, защото служителите често трябва да живеят близо до работното си място.

Това със сигурност важи за длъжности като спасители. Там Г. Байнъм, кметът на Тулса, Оклахома, първо забеляза кризата при наемането. Обикновено процентът наети за тази позиция е на приема в Харвард, като само частица от кандидатите получават работа, казва той. Не и тази година. Недостигът на кандидати е толкова голям, че градът е предложил бонуси от $100 за постъпили нови служители.

„Никога не ни се е налагало да правим това преди - изглеждаше доста забележително“, казва Байнъм. Всеки гимназист иска да седи край басейна през цялото лято. Градът също така не получава достатъчно заявления за полицейски служители и диспечери на 911 — тези работни места са трудни за попълване и преди пандемията, допълва Байнъм. Тулса също се нуждае от хора за ремонт на водопроводи и улици.

"Имаме пари за работни места, те са напълно финансирани — просто не можем да намерим хора, които да ги запълнят".

През август градският съвет одобрява програма, която дава $3 000 на служителите на полицейската академия в Тулса и 2 000 долара на новоназначените оператори на 911. Около $500 000 ще бъдат запазени за други важни постове, като например електротехници, финансирани със средства от американския спасителен план.

В Балтимор една четвърт от работните места в отдела за обществена работи, който се занимава с боклук и вода, остават все още отворени.

Градът не е уволнил нито един работник, но повече от 100 души в отдела са се пенсионирали или са се преместили в частния сектор през последната година и половина, което изостря недостига на работници, който съществуваше и преди ковид, казва Кристофър Шортър, градски администратор. Това доведе до препълнени кофи за боклук в центъра на града и незаконно изхвърляне на отпадъци.

Балтимор отложи наемането за позиции в други отдели, за да увеличи заплащането на водачи на товарни камиони с до 5% до около $23 на час, но въпреки това не бяха получени достатъчно голям брой заявления за работа.

По този начин тази година градът открива академия за търговски шофьори, за да обучава общински служители с дълъг опит в други отдели. Логиката е, че тези служители ще бъдат по-малко склонни да бъдат привлечени от частни компании. 

„Ние се конкурираме не само с други юрисдикции в щата, но и с частния сектор“, казва Шортър.