Бъфет не предизвика интерес на чуждестранните инвеститори към японския пазар

Вложените от него досега 6 млрд. долара носят 30% възвръщаемост

17:50 | 31 август 2021
Обновен: 17:51 | 31 август 2021
Автор: Михаил Митев
Бъфет не предизвика интерес на чуждестранните инвеститори към японския пазар

Уорън Бъфет шокира пазарите в Токио през август миналата година като заложи 6 милиарда долара на пет от най-големи търговски фирми в страната.

Година по-късно, инвестицията му се изплаща. На фона на рязкото покачване на цените на суровините, колективната стойност на дяловете на Berkshire Hathaway Inc. в петте ключови японски компании (“sogo shosha” са японски компании, които търгуват с широка гама от продукти и материали) се е увеличила с около 2 милиарда долара. Тази печалба от повече от 30% изпревари ръста на индекса Topix (22%)  и не отчита приходите от дивиденти.

Въпреки че дяловете му в компании с големи ресурси са успешни, човекът, понякога известен в японските медии като "богът на инвестициите", не е предизвикал поток на международни последователи. Вместо това много инвеститори остават настрана, поради несигурността около пандемията и политическото лидерство.

Хидеаки Курибара, анализатор в Tokai Tokyo Securities Co казва, че Бъфет е "направил инвесициите в добро време. Очаквам, че ще ги задържи дълго и за продължителен период от време тази инвестиция може да бъде успешна. Точно това сме очкавали от него."

Петте фирми - Itochu Corp., Marubeni Corp., Mitsubishi Corp., Mitsui & Co. Ltd. и Sumitomo Corp. - на хартия изглеждат необичайни за философията на Бъфет "купувай това, което знаеш". Но с оглед на това, че тези инвестиции дойдооха само няколко дни след като Шиндзо Абе обяви, че ще се оттегли от поста на министър-председател, мнозина са се надявали, че марката Бъфет ще предизвика нов интерес от чуждестранни инвеститори към японския пазар.

В същото време Япония се е справя с пандемията по-добре от повечето икономики, а Йошихиде Суга е встъпи в длъжността на министър-председател с почти рекордната популярност.

Първоначално всъщност акциите се повишиха след пристигането на парите на Бъфет, като Nikkei през февруари достигна 30 000 за първи път от 31 години. Откакто този връх премина, японският бенчмарк постоянно намалява.

От една страна, случаите на Covid-19 са се увеличили драстично, тъй като националната кампания за ваксинация изостана от тази на САЩ и Европа.

Междувременно рейтингът на Суги падна до рекордно ниско ниво, докато се подготвя за общите избори, а Олимпийските игри в Токио направиха малко, за да подобрят имиджа му.

Чуждестранните инвеститори по-скоро продаваха японски акции през по-голямата част от седмиците след инвестицията на Бъфет. 

Увеличението на Topix от 8,7% през 2021 г. е по-ниско от 21% за индекса S&P 500. В резултат на това японските акции се търгуват с относителна отстъпка.

Докато Berkshire отбеляза, че може да увеличи своя дял във всяка от петте компании до 9.9%, те все още не съобщават за никакви промени. Aкционерите са длъжни да съобщават, когато собствеността им се повиши или намалее с 1 процентен пункт. Berkshire също не съобщава за други акции в японски компании, което е изискване, ако делът им достигне 5%.