Болсонаро за изборите: „победа или смърт“

Бразилският популист смята, че ще бъде убит, ако не успее да спечели изборите

13:35 | 29 август 2021
Автор: Петър Стоянов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Бразилският президент Жаир Болсонаро привидя три възможни изхода от президентските избори догодина - той да ги спечели, да бъде арестуван или да бъде убит.

В разговор с група евангелски лидери консервативният лидер каза, че никога няма да позволи да влезе в затвора, тъй като „никой човек на земята“ не го плаши и той „прави правилното нещо“.

Президентът усилва реториката си и се сблъсква с изборните власти заради необоснованите си твърдения за подготвяна измама на изборите, докато популярността му пада до най-ниските си нива.

Болсонаро идват  поставя под въпрос бразилската система за електронно гласуване и заплашва да не приеме резултатите от президентските избори догодина. Той призова за приемане на печатни бюлетини и казва, че електронните са уязвими за измами.

Електронната система за гласуване е въведена в Бразилия през 1996 г. и до ден днешен е смятана от много експерти за основна причина за елиминиране на изборните измами в страната. Над 147 млн. гласоподаватели в 5567 общини използваха над 400 000 машини за гласуване на миналогодишните общински избори.

Болсонаро също заяви, че ще присъства на организираните от евангелистите шествия в негова подкрепа, насрочени за 7 септември, когато се чества независимостта на страната. Той каза, че ще бъде в град Бразилия сутринта и ще се премести в Сао Пауло следобед, „защото където бяха хората и аз бях там, дори по време на пандемията“. Евангелисткия вот беше важен за победата му на предните избори.

Болсонаро е обект на разследвания на върховния съд на страната за разпространение на дезинформация и за предполагаеми нередности при осигуряването на ваксини срещу COVID-19.