"Няма метали, пластмаса, дори хартия". Германската икономика се забавя

Ако ваксинациите продължат да намаляват, ще имаме проблем, смятат експерти

16:30 | 25 август 2021
Обновен: 16:35 | 25 август 2021
Автор: Георги Карамфилов
"Няма метали, пластмаса, дори хартия". Германската икономика се забавя

Икономическото възстановяване на Германия е застрашено от продължителното свиване на световните доставки и нарастващия брой на заразените с Covid-19. Ключова мярка за бизнес доверието в най-голямата европейска икономика спадна според от базирания в Мюнхен институт Ifo до 99,4 през август от 100,7 през юли. Спадът е по-голям, отколкото икономистите прогнозираха.

Съвсем ясно е, че перспективите за растеж ще трябва да бъдат преразгледани надолу“, каза президентът на Ifo Клеменс Фюст пред Bloomberg TV в сряда. Той посочи, че недостигът на междинни продукти не се ограничава само до полупроводниците, което удари доминиращата автомобилна индустрия в страната, ами засяга метали, пластмаса, дори хартия. 

Опасенията за перспективите идват в момент, в който Германия се подготвя за изборите следващия месец, при които победителят ще замести канцлера Ангела Меркел след 16 години на власт.

Централната банка на Германия заяви тази седмица, че икономическият растеж тази година може да е малко по-нисък от прогнозираните през юни 3,7%. Но Фюст каза, че резултатът много зависи от това колко дълго ще продължи недостигът на доставки.

Този месец в производството нещата всъщност се влошават, а не се подобряват“, обясни той. "Ако това продължи, ще видим значително понижаване на перспективите за растеж."

графика германия

Проблемите в доставките, както и нарастващите инфекции, се очертаха като ключови предизвикателства пред световната икономика, за която първоначално се смяташе, че е преборила най-лошото от пандемията.

Проучване сред около 3000 германски компании миналата седмица показа, че мнозинството очаква проблемите във веригата на доставки да се подобрят през следващата година. Бизнесът също започна да прехвърля нарастващите разходи за междинни продукти на клиентите, според проучването.

Потребителските разходи помогнаха за компенсиране на слабостите в производството през второто тримесечие на Германия, тъй като услугите се възстановиха след разхлабването на мерките срещу пандемията. И все пак с Делта варианта, предизвикващ нарастване на случаите, опасения има и за тези сектори, каза Ифо.

Виждаме, че в секторите, които са най-застрашени от този сценарий - туризъм, хотелиерство, ресторанти - позитивните очаквания за следващите шест месеца намаляват“, каза Фюст. „Ако се ваксинират повече хора, можем да живеем с по-голям брой инфекции и увеличението на новозаразените ще бъде намалено, но ако ваксинациите продължат да се забавят, наистина имаме проблем.“