САЩ са разрешили продажбата на авточипове за Huawei

Подчертавайки преминаването към интелигентни автомобили, компанията обяви договори с три държавни китайски производителя

09:16 | 25 август 2021
Обновен: 09:24 | 25 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Длъжностни лица в САЩ са одобрили заявления за лиценз на стойност стотици милиони долари за китайската телекомуникационна компания Huawei, която в момента е в черния списък за търговия, за закупуване на чипове за разрастващия се бизнес с автокомпоненти, предаде "Ройтерс", позовавайки се на свои източници.

Huawei, най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света, беше осакатен от търговските ограничения, наложени от администрацията на Доналд Тръмп за продажбата на чипове и други компоненти, използвани в нейния бизнес с мрежови уреди и смартфони. Администрацията на Байдън засили твърдата линия за износа за Huawei, отказвайки лицензи за продажба на чипове на Huawei за използване в или с 5G устройства.

Но през последните седмици и месеци хора, запознати с процеса на кандидатстване, казаха пред "Ройтерс", че САЩ са предоставили лицензи, разрешаващи на доставчиците да продават чипове на Huawei за такива компоненти на превозните средства като видео екрани и сензори. Одобренията идват, докато Huawei насочва бизнеса си към стоки, които са по-малко податливи на търговски забрани в САЩ.

Авто чиповете обикновено не се считат за много сложни, което понижава летвата за одобрение. Източник, близък до лицензионните одобрения, заяви, че правителството предоставя лицензи за чипове в превозни средства, които могат да имат други компоненти с възможност за 5 g.

Попитан за автомобилните лицензи, говорител на Министерството на търговията на САЩ заяви, че правителството продължава да прилага последователно политиките за лицензиране „за ограничаване на достъпа на Huawei до стоки, софтуер или технологии за дейности, които могат да навредят на националната сигурност и интересите на външната политика на САЩ“. 

На Министерството на търговията е забранено да разкрива лицензионни одобрения или откази, добави говорителят.

Говорителка на Huawei отказа да коментира лицензите, но заяви:

„Ние се позиционираме като нов доставчик на компоненти за интелигентни свързани превозни средства и нашата цел е да помогнем на производителите на автомобили да правят по-добри превозни средства.“

Позовавайки се на заплахи за националната сигурност и външнополитическите интереси на САЩ, САЩ полагат много усилия, за да забавят растежа на ключовия бизнес с комуникациите на Huawei.

След като поставиха Huawei в черния списък на Министерството на търговията на САЩ през 2019 г., който забрани продажбите на американски стоки и технологии на компанията без специални лицензи, САЩ миналата година увеличиха ограниченията, за да ограничат продажбата на чипове, произведени в чужбина с американско оборудване. Страната също така лобира своите съюзници да изключат Huawei от техните 5G мрежи поради подозрения за шпионаж. Huawei отрече обвиненията.

Huawei резултати

Huawei отчете най-големия спад на приходите си през първата половина на 2021 г., след като ограниченията на САЩ я накараха да продаде част от доминиращия си бизнес с мобилни телефони и преди новите области на растеж да са узрели напълно.

Подчертавайки преминаването към интелигентни автомобили, ротационният председател на компанията Ерик Сю обяви споразумения с трима държавни китайски производители на автомобили, включително BAIC Group, за доставка на „Huawei Inside“, операционна система за интелигентни превозни средства, на автомобилното изложение в Шанхай по-рано тази година.

В друг знак за амбицията на Huawei, след като доставчиците са получили лицензи, разрешаващи продажбата на чипове за десетки милиони долари, компанията е поискала да кандидатстват отново и да поискат по-големи количества за един или два милиарда долара, каза един източник. Лицензите обикновено са валидни за четири години.

Ричард Барнет, главен маркетинг директор в глобална консултантска компания за електроника Supply Frame, заяви, че Huawei е в „началото на опитите“ да се опитва да инвестира в автомобилния пазар за 5 трилиона долара, който има голям потенциал за растеж както в Китай, така и извън него.

„Колите и камионите вече са компютри на колела“, каза Барнет, „Това сближаване стимулира стратегическия фокус на Huawei да бъде по-голям играч в тази област.“