Mastercard се изправя пред най-големия колективен иск във Великобритания

Решението установява стандарт за поредица от други предложени групови искове, които бяха спрени до момента

09:03 | 19 август 2021
Автор: Даниел Николов
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Съд в Лондон одобри в сряда колективен иск за 10 милиарда паунда (14 милиарда долара) срещу глобалната система за плащания Mastercard, който според ищците може да доведе до връщането на около 300 лири на всеки от близо 46 милиона възрастни британци, ако е успешен.

Очакваше се апелативният трибунал за конкуренция (CAT) да удостовери първия британски колективен иск от потребители, предявен от бившия финансов омбудсман Уолтър Мерикс, след като през декември Върховният съд на Великобритания отхвърли възраженията срещу него.

Решението за окончателно разрешаване на петгодишното дело като колективно дело установява стандарт за поредица от други предложени групови искове, които бяха спрени до разрешаването на този казус.

„Mastercard е положила всички усилия, опитвайки се да попречи на това дело да продължи, но днес усилията им се провалят“, каза в изявление Мерикс.

„Решението на трибунала предвещава началото на ера на колективни искове, фокусирани върху потребителите, които ще помогнат да се държи сметка на големия бизнес в области, които наистина имат значение“. 

Mastercard заяви, че "фалшивият" иск се води от адвокати и е подкрепен от организации, "фокусирани главно върху изкарването на пари за себе си".

Мерикс твърди, че Mastercard е начислявала прекомерни такси за „обмен“ - таксите, които търговците на дребно плащат на компаниите за кредитни карти, когато потребителите използват карта за пазаруване - между май 1992 г. и юни 2008 г. и че тези такси са били прехвърлени на потребителите, тъй като търговците на дребно са повишавали цените.

Но Мерикс не успя да разшири обхвата на делото, като добави исковете на починали лица и лихви върху сумата. Mastercard заяви, че това намалява размера на иска до около 10 милиарда паунда. Ищците го определят на 15 милиарда лири.

„Решението днес намалява стойността на този фалшив иск с повече от 35%“, се казва в изявление на Mastercard.

"Mastercard е уверена, че през следващите месеци прегледът на ключови факти допълнително ще намали значително размера и жизнеспособността на иска." 

Случаят произтича от решение на ЕС, че таксите за карти, които компанията е начислявала за транзакции, са несправедливи и нарушават закона за конкуренцията.

Все още не е насрочена дата за делото.