"Реал Мадрид" ще съди „Ла Лига“ и CVC заради предложената сделка от 3,2 млрд. долара

„Реал Мадрид“ и „Барселона“ яростно се противопоставиха на сделката, тъй като тя дава на CVC 10% дял в бъдещите телевизионни права на лигата

16:30 | 10 август 2021
Автор: Даниел Николов
"Реал Мадрид" ще съди „Ла Лига“ и CVC заради предложената сделка от 3,2 млрд. долара

Испанският „Реал Мадрид“ ще заведе граждански и наказателни дела срещу президента на Ла Лига Хавиер Тебас и шефа на CVC Capital Partners Хавиер де Хайме Гихаро заради предложената сделка за 2,7 милиарда евро (3,16 милиарда долара), съобщиха от клуба във вторник.

„Реал Мадрид“ също така заяви, че ще предприеме съдебни действия, за да блокира одобрението на планираната сделка, която ще бъде гласувана от членовете на Ла Лига. Лигата заяви миналата седмица, че сделката ще укрепи клубовете и ще им даде средства, които да изразходват за нова инфраструктура и проекти за модернизация, както и да увеличи колко могат да похарчат за заплатите на играчите.

Но „Реал Мадрид“ и „Барселона“ яростно се противопоставиха на сделката, тъй като тя дава на CVC 10% дял в бъдещите телевизионни права на лигата.

Тебас отговори на изявлението със съобщение в Twitter, в което критикува президента на „Реал Мадрид“ Флорентино Перес, че използва „заплашителни методи“.

CVC Capital Partners не беше на разположение за незабавен коментар.

Президентът на Барселона Хуан Лапорта миналата седмица заяви, че сделката е като "ипотекиране на правата на клуба през следващия половин век" и заяви, че ще я отхвърли, въпреки че сделката би помогнала за облекчаване на финансовите проблеми на каталунците и би им позволила да подпишат с играчи като Лионел Меси, който напусна отбора..

Испанската лига миналата седмица заяви, че не се притеснява от законовите действия на „Реал Мадрид“ и че правните спорове между двете отборите и лигата са често срещани.