Кафето продължава да поскъпва до десетгодишен връх

Цените на висококачествените зърна са се повишили с повече от 30% за една седмица

15:00 | 27 юли 2021
Обновен: 15:13 | 27 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Фючърсите върху сорта кафе „Арабика“ достигат нови върхове, като цената на суровината продължава да се увеличава, докато температурите в Бразилия, която е най-големият производител на кафе, се понижават и по този начин унищожават реколтата, пише Bloomberg.

Цените на висококачествените зърна, предпочитани от Starbucks Corp. и други вериги кафенета, са се повишили с повече от 30% за една седмица, като се очаква да достигнат 3 долара за паунд, според Джуди Гайнс, консултант с дългогодишен опит в бранша. Последният път, когато кафето достигна такива стойности, беше през 2011 г.

Нарастването означава, че кафето може да стане още по-скъпо за потребителите, в момент както притесненията относно глобалната инфлация на храните се засилват на фона на по-високите разходи за доставка и прекъсвания на веригата на доставки при отваряне на икономиките.

По-високите цени се дължат на това, че кафеените дървета в Бразилия бяха засегнати от сушата, след което в рамките на по-малко от месец бяха унищожени от слани. В момента от сряда до уикенда прогнозите са по-ниски температури за важни региони, според Maxar Technologies Inc. Бразилия представлява 40% от световното производство на кафе.

Вече 4 дни рискът от слани притеснява инвеститорите и ако удари, ще бъде „безпрецедентен“, каза Ник Джентиле от NickJen Capital Management.

„Никога не сме имали две слани, суша и сега нова слана. Няма данни за сравнение".

Волатилността на

Фючърсите за доставка през септември се повишиха с 14% до 2,152 долара за паунд в Ню Йорк - най-високото ниво от октомври 2014 г. Те достигнаха 10% до 2,078 долара.

Прогнозите за загубите до момента са значителни. Сланата на 20-ти юли вероятно е изтрила 3,45 милиона чували с продукция само в южната част на Минас Жерайс, основният регион за отглеждане на кафе в страната, според доклада на Mercon, видян от Bloomberg. През 2020 г. общото производство на Бразилия възлизаше на 49 милиона чували. Всеки един от тях тежи 60 кг.

Температурите стигащи точката на замръзване миналата седмица особено вредят на младите дървета, които ще трябва да бъдат подрязани или презасадени, което ще забави продукцията в продължение на години.

Изгубената реколта едва ли ще бъде компенсирана.

Производството на Арабика в Индонезия може да се свие с 20%, според оценка на индустриална група, тъй като ниските цени през последните години обезкуражиха фермерите да разширяват имотите си. Нарастващите транспортни разходи и недостигът на контейнери затрудняват експорта. Океанското течение Ла Ниня вероятно ще се завърне тази година, като се очаква да причини твърде много валежи, което може да застраши виетнамските полета за кафе.