Тропическа буря може да осуети някои от събитията на Олимпийските игри

Бурята Непартак, която се формира на югоизток от Токио, се приближава към Япония и се очаква да връхлети през следващата седмица

10:50 | 24 юли 2021
Автор: Александра Попова
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Олимпийските игри в Токио, които вече се борят с избухването на Covid-19 сред спортистите, може да се сблъскат с друг вид бедствие - тропическа буря, съобщава Bloomberg.

Тропическата буря Непартак, която се формира на югоизток от Токио, се приближава към Япония и се очаква да връхлети през следващата седмица, според японската метеорологична агенция. Скоростта на вятъра може да достигне 74 километра в час, съобщиха от Съвместния център за предупреждение за тайфуните, американска флота и военновъздушни сили в Хавай.

„Това е наистина всичко, от което се нуждаят“, каза Джим Руилер, водещ метеоролог от Energy Weather Group. "Тропическа буря, идваща точно към Токио."

Състезанията по гребане, които трябва да се проведат в понеделник на водната пътека Sea Forest в Токийския залив, са преместени в неделя в резултат на прогнозата за времето. Промените са „предпазна мярка“, каза в събота Маса Такая, говорител на Токио 2020. Организаторите ще обмислят други предпазни мерки срещу идващата буря, каза още той.

Токио вече се бори с вълна от случаи на коронавирус, които накараха правителството да обяви четвърто извънредно положение в столицата по-рано този месец. В петък столичното правителство в Токио съобщи за 1 359 нови случаи.

Съобщени са поне 123 заразени, свързани с игрите. Въпреки че броят на случаите е малък в сравнение с общия брой спортисти и персонал, това засилва обществената загриженост относно безопасността на събитията.