Олимпийски игри без публика няма да спестят обезщетения на японските застрахователи

Стивън Лам, Bloomberg Intelligence

12:36 | 23 юли 2021
Преводач: Петя Кушева

Застрахователното покритие в световен мащаб е приблизително между два до три милиарда долара, в зависимост от това от къде започва покритието.

Според мен твърди се, че голяма част от застрахователните изплащания всъщност са започнали през 2020 г. вместо сега.

За да дам представа с разбивката на два до три милиарда долара, най-засегната сфера ще бъде телевизионното излъчване, което възлиза на около 800 милиона застрахователно покритие.

Следващата голяма сфера е продажбата на билети - още осемстотин милиона за местните организатори на Олимпийските игри в Токио.

Определено ще има някакви проблемни ситуации при настаняването на атлетите. Някои от спонсорите, както можете да видите вече се оттеглят от рекламите и подобни неща. Това добавя приблизително още пет - шестстотин милиона долара.

Разпределено между всички застрахователи, начинът по който работи застраховането е такъв, че японските компании не са единствените със застрахователно покритие, разбира се. 

Но след като съберем цифрите които имаме, вероятно експозицията им е приблизително от четвърт милиард долара до може би максимум половин милиард долара за трите основни застрахователи в Япония.

Всичко ще бъде наред, защото ако има искания за обезщетения, те възлизат грубо на около 3 до 6 процента от прогнозираната им печалба за тази година.

С това е възможно да се справят. Ако го сравните с други по-големи тайфуни или дори тежки наводнения, сумат би могла дори да нарасне до милиарди.